StoryEditorOCM
ŽupanijaStiže europski novac

Drnišu 6,8 milijuna kuna za uređenje poslovne zone

Piše Katarina Rudan
24. siječnja 2019. - 12:47

U grad Drniš uskoro stiže nešto više od 6,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, namijenjenih za realizaciju projekta "Razvoj gospodarstva Grada Drniša kroz ulaganje u poslovnu zonu Drniš". Naime, Grad je još u rujnu 2017. godine ovaj projekt prijavio na natječaj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU(SAFU), koji je proveden u okviru programa "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona". Projekt je prošao sve faze provjere i prihvatljivosti i preostala je samo jedna faza: donošenje odluke o financiranju projekta i potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 9.150.000 kuna, pa će razliku između dobivenih bespovratnih sredstva EU-a u iznosu od 2,3 milijuna kuna osigurati sam Grad, što je i planirano u proračunu za ovu godinu.

- Ovo je još jedan vrlo značajan projekt za Drniš, čijom će se provedbom stvoriti kvalitetni infrastrukturni uvjeti u našoj poduzetničkoj zoni, a time dolazak i povećanje broja poduzetnika te otvaranje novih radnih mjesta. Projektom je predviđeno cjelokupno komunalno opremanje zone, osim izgradnje trafostanice, što je u nadležnosti HEP-a. Osim uređenja pristupnih cesta i prometnica u samoj zoni, bit će postavljena hidrantska mreža, javna rasvjeta, nogostupi i rješavanje priključaka na električnu mrežu - rekao nam je drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Povoljna cijena

Riječ je o prostoru od oko 35 tisuća četvornih metara, do kojeg je prije više od 15 godina izgrađen dio pristupne ceste i tu se stalo jer Grad nije imao sredstava za nastavak radova na uređenju tog dijela zone. Tu već djeluju neki poslovni subjekti, među kojima su Stanica za tehnički pregled vozila, LIĆA d.o.o., te drugi.

- Trenutno se u tom dijelu zone gradi reciklažno dvorište, a tu će se graditi i Vatrogasni dom za koji trenutno radimo projekt, u kojem će biti smješteni JVP i DVD Drniš. Također, imamo dva gospodarska subjekta zainteresirana za ulazak u zonu, koji su se svojedobno obratili Gradu Drnišu, ali tada nije bilo komunalne infrastrukture unutar zone pa im nismo niti mogli ponuditi zemljište - kaže drniški gradonačelnik Begonja i dodaje da uređenjem zone Grad stvara materijalno-tehničke pretpostavke za daljnja ulaganja, onakve kakve imaju druge uređene zone u Hrvatskoj.

- Za razliku od drugih zona u kojima je cijena puno viša, kod nas je početna cijena zemljišta 23 kune po kvadratnom metru, a Grad Drniš nudi i druge benefite vezano uz oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa i naknade, u cijelosti ili u određenom postotku, što ovisi o godinama djelovanja u zoni. Nadalje, zona je prometno dobro povezana s ostatkom Hrvatske. Od autoceste udaljena je oko 25, željezničke stanice Drniš dva, a luke u Šibeniku oko 35 kilometara, što je njezina velika prednost - zaključio je gradonačelnik Begonja.

Poslovna zona Drniš smještena je uz glavnu prometnicu na ulazu u Drniš s miljevačke strane i namijenjena je za proizvodno-uslužnu djelatnost, a u cijelosti ima više od 370 tisuća metara kvadratnih.


Projektom je predviđeno cjelokupno komunalno opremanje zone, osim izgradnje trafostanice, što je u nadležnosti HEP-a


20. travanj 2024 02:47