StoryEditorOCM
ŽupanijaŽupan kontra statistike

Tko to kaže da naše gospodarstvo tone? Mi vam - lagano rastemo

19. siječnja 2019. - 10:41

Za razliku od pokazatelja Državnog zavoda za statistiku (DZS), po kojima je Šibensko-kninska županija na ljestvici gospodarskog rasta "potonula" za dva mjesta u odnosu na 2016. godinu, postoje dokazi da se i dalje, kao prije tri godine, stabilno drži 15. pozicije među hrvatskim županijama. Ističe to Goran Pauk, šibensko-kninski župan, analizirajući objavljene statistike DZS-a koje su nedavno predočene javnosti.

Najčvršće i najpouzdanije argumente da županija napreduje u gospodarskom smislu Pauk pronalazi u službenim tiskanim izdanjima Hrvatske gospodarske komore.

- U tim se detaljno elaboriranim dokumentima, uz ostalo, za 2017. godinu pojašnjava kako je to razdoblje obilježio znatni turistički rast i uspješno okončanje stečajnog postupka Tvornice lakih metala, što je važno naglasiti jer se sve to odrazilo na povećanje prihoda poduzetnika za tu godinu za 16,3 posto, u odnosu na prethodnu. Osnovna je teza da se očekuje daljnji rast ukupnih prihoda upravo iz aluminijske industrije, nama najbitnije prerađivačke industrije - kaže Pauk.

 

 


- Treba pripomenuti da su u 2017. godini otvorena tri nova pogona iz metalopoduzetničkog sektora u Poduzetničkoj zoni Podi, pregovaralo se i s još dvije tvrtke orijentirane na građevinarstvo i strojnu obradu metala. U međuvremenu su ostvarene velike investicije u povećanju visokokategoriziranih hotelskih kapaciteta, došlo je do realizacije "Solarisova" značajnog projekta koji kroz kongresni turizam utječe na produljenje turističke sezone. Otvorena je i marina u Pirovcu kao još jedan detalj kojim učvršćujemo našu poziciju vodeće regije nautičkog turizma na Jadranu. Generalno se događa rast turističkog sektora koji prate ulaganja u komunalnu infrastrukturu i time postajemo to atraktivnije turističko odredište. Definitivno nije sve onako kako se prikazuje. Dapače, postoje mnogi pozitivni pokazatelji koji nam govore da smo u fazi blagog gospodarskog rasta, a nikako se ne može reći da padamo - rezimira šibensko-kninski župan.

 

 

Skok izvoza


Različiti pristupi podacima mogu dovesti do krivog zaključka, no činjenica je, dodaje Pauk, da se u publikaciji HGK Šibensko-kninska županija 2016. godine doslovno spominje kao "uspavana ljepotica koja se probudila pa se očekuju daljnje investicije i snažniji gospodarski razvoj".

 

 


- Naravno, ta je tvrdnja "garnirana" određenim podacima, a oni se u određenoj mjeri poboljšavaju u 2017. godini. Ostvarena dobit šibensko-kninskih poduzetnika prije oporezivanja te je godine, tako, za 31,5 posto veća nego 2016. godine, a posebno je zanimljivo da je ukupna prosječna neto plaća zaposlenih u gospodarstvu porasla za 9,4 posto. Izvoz je 2017. godine porastao za 36,1 posto, a prema podacima Fine, godišnje financijsko izvješće predalo je 2121 poduzeće, ili 2,7 posto više nego godinu prije. Dokaz je to da se napredovalo i u poduzetničkom smislu.

Bili bi nevjerodostojni, dodaje Pauk, kada bi prikazivali samo pozitivne pokazatelje. Bilo je i negativnih.
- Vrijednost investicije u dugotrajnu imovinu Šibensko-kninske županije je 2017. godine za šest posto manja, a i vanjskotrgovinska razmjena imala je negativnu platnu bilancu za oko 11,8 milijuna kuna. Točno je, dakle, da smo tek na putu gospodarskog oporavka i nije sve blistavo, ali uvijek težimo bolje i više - poručio je župan.

 

 

 

Filozofija turizma


Na činjenicu konsolidacije prerađivačke industrije aluminija, kao pokretača gospodarskog rasta, ukazuje i Ivan Soža, predsjednik HKG Županijske komore Šibenik.

 

 


- Impol-TLM, koji se ponovno uvrstio među velike tvrtke u Županiji, odlučio se za povećanje primarne proizvodnje aluminijskih proizvoda i instaliranje potpuno nove linije za proizvodnju dijelova za auto-industriju. U taj proces proizvodnje uključen je i niz malih djelatnosti, odnosno tvrtki s našeg područja, a i Luka Šibenik znatno bolje posluje. Gospodarske žile su prokrvljene. Svjedoci smo i investicija u Poduzetničkoj zoni Podi - proširuju se pojedini proizvodni pogoni i kapaciteti. Dakle, ukupni trendovi su uzlazni. Statistički pokazatelji, kako god se mjerili, ne trebaju nas obeshrabriti. Oni jesu bili indikator nečega što je bilo, no zadnje dvije godine vidljivo je ubrzano povećanje ukupnih gospodarskih potencijala u Šibensko-kninskoj županiji. Naravno, tu je turizam koji ima svoju filozofiju, ali bazne industrije smatram jako značajnima jer drže stabilnost koja jamči i zapošljavanje i željeni bolji standard stanovništva - izričit je Soža.

 

 

 


Treba pripomenuti da su u 2017. godini otvorena tri nova pogona iz metalopoduzetničkog sektora u Poduzetničkoj zoni Podi, pregovaralo se i s još dvije tvrtke orijentirane na građevinarstvo i strojnu obradu metala, veli Pauk


Generalno se događa rast turističkog sektora, navodi župan, koji prate ulaganja u komunalnu infrastrukturu i time postajemo još atraktivnije turističko odredište


Ukupni trendovi su uzlazni. Statistički pokazatelji, kako god se mjerili, ne trebaju nas obeshrabriti, ističe Ivan Soža, predsjednik Županijske HGK

24. travanj 2024 12:15