StoryEditorOCM
ŽupanijaŽIVOTNO DJELO DAMIRA JAKELJIĆA

Sportski zanesenjak i lokalpatriot za Božić svom mjestu i prijatelju Anti Durmaniću darovao monografiju Nogometnog kluba Mladost - štoriju o Tribunju

Piše Ante Talijaš
24. prosinca 2018. - 13:12

Uoči Božića, u prepunoj dvorani općinskog Kulturnog centra predstavljena je friško tiskana monografija Nogometnog kluba Mladost Tribunj autora Damira Jakeljića. Ovaj vrijedni uradak o povijesti tribunjskog nogometnog kluba dugoj 65 godina, Jakeljić je izradio u nepunih dvije godine. U vrlo kratkom roku autor je napravio ogroman posao – jezgrovitim tekstovima i fotografijama svih generacija tribunjske Mladosti prikazao je povijest svom voljenog kluba, u kojem je igrao, vodio ga, i u kojem je i sam ušao u povijest hrvatskog nogometa kao najstariji aktivni igrač sa svojih 49 godina.

-Spašena je od zaborava jedna lijepa i važna povijest čiji početak seže u daleku 1952. Godinu. Za sva vremena sačuvana je povijest vaše i naše Mladosti – kazao je autor monografije Damir Jakeljić u emotivnom obraćanju svojim mještanima – članovima kluba.

-Sretan sam što sam autor ove monografije koju sam napisao u vremenu oslobođenom od ideologizacije, mogao sam napisati sportsku istinu. U izradi knjige, pored sjećanja igrača, članova i prijatelja kluba, zapisnika sa utakmica, koristio sam arhive županijskog Nogometnog saveza, Arhiv šibenske gradske knjižnice Juraj Šižgorić, te tekstove iz Šibenskog lista, Slobodne Dalmacije, Šibenskog tjednika, portala Infovodice i druge izvore. U ovoj monografiji moguće su pogreške, možda neko časno ime nije spomenuto. Ako je do toga došlo, oprostite mi. Kao autor monografije zahvaljujem se svima koji su mi pomogli u izradi. Ovu knjigu posvećujem svim generacijama Mladosti, a posebno legendi kluba, mojem prijatelju Anti Durmaniću – Aći – rekao je Damir Jakeljić.

 

 

Iz zdravstvenih razloga Aćo se nije pojavio na promociji monografije. Uz njega veliki pljesak okupljenih dobio je osnivač kluba te 1952. godine Jakov Perkov – vitalni 90-godišnjak, pa potom ljudi koji su obnašali čelnu funkciju kluba – Roko Štampalija, Đani Stipaničev, pa potom igrač i djelatnik kluba Zdravko Babun, još jedna legenda Nevenko Perkov. Dugotrajnim pljeskom odana je počast nedavno preminulom Tomi Stipaničevu Tiću, čovjeku koji je donio prvu nogometnu loptu u Tribunj 1946. godine. Kuriozitet je da je Tić tu loptu donio kao dijete iz izbjeličkog kamoa El Shat u Egiptu koju su mu poklonili engleski vojnici.

-Riječi lete, zapisano ostaje. Ova monografija predstavlja neizbrisiv trag o postojanju i djelovanju jednog nogometnog kluba koji tijekom svojih 66 godina djelovanja prerastao sportske okvire i postao zapravo simbolom Tribunja. Na 350 stranica priča se o osnivanju, usponima i padovima NK Mladosti. Oko 300 fotografija svjedoče o povijesti kluba i čuvaju je od zaborava. Damir Jakeljić uložio je veliki trud i ljubav pri prikupljanju sve građe. Pokazao je kako se voli svoj klub i mjesto. Činjenica da je autor bio dijete kluba, bio u Mladosti igrač, trener, član Uprave te vjerni navijač, monografiji daje dodatnu vrijednost – kazao je na predstavljenu monografije dr. sc. Ljubo Runjić, inače, njezin recenzent.

Zadovoljstvo, ali i čast, da promovira ovaj uradak povijesne nogometne literature svog velikog prijatelja Damira Jakeljića imao je i potpisnik ovih redaka. Monografiju je nazvao štorijom o Tribunju dugoj 66 godina, jer je svaka tribunjska obitelji u toj dugoj povijesti dala igrača svom mjesnom klubu. Podsjetio je na slavnu tradiciju tribunjske Mladosti iz perspektive susjednih Vodica i Nogometnog kluba Vodice. Podsjetio je kako su oduvijek utakmice ova dva kluba bile kroz povijest dugu 65 godina više od igre, kako su u tim ogledima Tribunjci i Vodičani igrali s posebnim nabojem i guštom, prepunog adrenalina. Bio je to i bit će za sva vremena jedan pozitivni i zdravi sportski rivalitet susjeda i prijatelja, lišen bilo kakvog animoziteta. I kako je Damir kazao ovom novinaru – sve izgubiti, ali Vodičane dobiti najveći je gušt.

19. travanj 2024 14:35