StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Netaknuta uvala Borovica na meti mešetara; Rasprodaju djedovinu za 'šaku eura'

Piše Vedrana Stočić
22. prosinca 2018. - 12:45

Najnovija opasnost koja se nadvila nad rogoznički prostor rasprodaja je zemljišta u jedinoj djevičanskoj uvali – Borovici. Dobro upućeni tvrde da je prodano milijun "kvadrata" po bagatelnoj cijeni od nekoliko eura. Probijen je i široki put koji dolazi sve do mora. Tko ga je probio, zašto i kada, pitaju se Rogozničani.

U najnovijoj Odluci o Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja nema prenamjene prostora u uvali Borovici, međutim oni koji su jeftino pokupovali zemljište domicilnog, osiromašenog i mahom staračkog stanovništva prenamjenu mogu čekati još godinama, a onda metar četvorni zemljišta više neće vrijediti bagatelnih tri ili pet eura, nego će se njegova vrijednost brojiti u stotinama eura.

Kada su prije nekoliko mjeseci krenule priče o prodaji milijun kvadrata u uvali Borovici, rogoznička načelnica Sandra Jakelić rekla je da o tome ne zna ništa. U ovogodišnjem proračunu, međutim, prihodi od trgovine nekretninama su se udvostručili.

Da Rogozničani naveliko govore o rasprodaji Borovice, čuo je i bivši donačelnik općine Ante Županović.
– Neki ljudi su mi rekli kako za male novce ne žele prodati svoju zemlju. Nije pošteno da se prenamjena zemljišta napravi nakon što domicilno stanovništvo za bagatelu proda djedovinu, a onaj koji otkupi zemlju za 5 ili 10 eura nakon prenamjene prodat će je za 100 i više eura – kaže nam Ante Županović.

Nije poništen sadržaj

Da neki doista ne žele prodati svoju djedovinu po bagatelnoj cijeni, potvrdila nam je i jedna Rogozničanka (podaci poznati redakciji). Došao joj je posrednik, koji je u pravilu domaći čovjek, danima ju je nagovarao na prodaju, ali nije popustila.

Rogozničko Općinsko vijeće na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici prihvatilo je Prostorni plan uređenja. Gotovo cijelu godinu rogozničko područje bilo je bez planske pokrivenosti jer je Visoki upravni sud, odlukom bez presedana, stavio izvan snage temeljni PPU iz 2009. godine sa svih pet izmjena i dopuna i nekoliko usvojenih urbanističkih planova uređenja.

Presudu je zbog proceduralne pogreške potpisala Ana Berlengi Fellner, predsjednica sudskog vijeća, i tako zaustavila izdavanje i zaprimanje svih novih građevinskih dozvola gotovo godinu dana. Na sreću, nije bio poništen sadržaj PPU-a, jer bi inače u pitanje bila dovedena i ispravnost stotina izdanih građevinskih dozvola i tisuća akata o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

Prije same sjednice Vijeća, Biserka Grgin, aktivistica za zaštitu rogozničke šume Kopara, vijećnicima je podijelila letak. Svojevrsnim apelom u ime 300 potpisanih građana zatraženo je od vijećnika donošenje jednoglasne odluke o izbacivanju turističke zone Karaula T1 i T2 iz Kopare, a koja se proteže na 26 tisuća četvornih metara šumskog zemljišta.

Traži se također očuvanje svih borova koje su zasadili preci darivajući svoje vlasništva za javno dobro, a prema potpisnicima peticije, poželjna je samo prenamjena stare tvornice ribljih konzervi u hotel, i to u postojećim gabaritima. Sve ostalo, tvrdi se, ide u korist profitera.

Zaštitite Koparu

Još od 2015., građani i stranka HSP-AS u više navrata zatražili su da se ciljanim izmjenama prostorne regulative smanje gabariti turističke zone Karaula i da se trajno zaštiti Kopara kao kulturni krajolik. Isti zahtjev uputili su Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za šumarstvo, a zahtjev je ponovljen i u primjedbama na javnoj raspravi o Prostornom planu uređenja.

Do sada su sve akcije i apeli bili bezuspješni, a propuštena je i idealna prilika da se takav zahtjev usvoji i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon prihvaćanja temeljnog PPU-a, na dnevni rad stavljena je i odluka o pokretanju Prvih izmjena i dopuna planske regulative. Iako su se prije sjednice Općinskog vijeća svi vijećnici pozicije i opozicije izjasnili za zaštitu šume Kopara, nitko od njih prilikom usvajanja Odluke o Prvim izmjenama i dopunama PPU-a kao jedan od ciljeva nije predložio zaštitu Kopare i reduciranje gabarita zone Karaula.

A u zadnje vrijeme sve su češći nasrtaji na rubne dijelove Kopare. Borovi se uklanjaju kako bi se izgradila parkirališta, očistili putovi za gradnju bazena i apartmana za prodaju... Samo u godinu dana, u zemljišnim knjigama parcela 1/1 KO Rogoznica, koja označava šumu Kopara, smanjena je za više od 10 tisuća kvadrata, za koje nitko ne zna gdje su isparili. Trenutačna veličina šumskog područja iznosi 158.050 četvornih metara, a dobro upućeni kažu da je do prije nekoliko godina to područje iznosilo oko 200 tisuća "kvadrata".

Očito, vijećnici bez obzira na svoje dobre namjere trebaju biti oprezniji pri usvajanju prostornoplanske regulative. Floskule da će se nešto promijeniti zbog prijedloga i primjedaba u tijeku javne rasprave do sada se nisu obistinila, sve zacrtano u nekim centrima moći bilo je u konačnici i prihvaćeno.


Propisani uvjeti za pristup do svake čestice
Novi prostorni plan zapravo su već prije donesene Pete izmjene i dopune PPU-a, kojima se nisu mijenjale granice obuhvata građevinskog područja, nego se planskim rješenjima osigurala izgradnja osnovne infrastrukture. Planirane su prometne površine unutar građevinskih područja, pristup do građevinskih čestica, odnosno zgrade, te polaganja podzemne infrastrukture. Detaljnije su propisani i uvjeti za pristup do svake građevinske čestice vodeći računa o stanju u prostoru i vlasničkim odnosima. Zbog detaljne razrade temeljnog planskog dokumenta, zakonodavac je dopustio znatno reduciranje urbanističkih planova uređenja.

24. travanj 2024 16:11