StoryEditorOCM
ŽupanijaIMA SE, MOŽE SE...

Nije nam loše, ma koliko se to činilo; Božićnice se dijele i u pasivnim i u 'aktivnim' krajevima županije: najviše se raduju u 'Vodovodu' čiji će radnici dobiti čak 2900 kuna

21. prosinca 2018. - 14:12

Anketirali smo veći broj jedinica lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije i saznali da sve općine i svi gradovi svojim zaposlenicima daju božićnice, ali se one ipak razlikuju od grada do grada, od općine do općine.

Kad je o gradovima riječ, a u Šibensko-kninskoj županiji ih je pet, najbolje će proći 32 djelatnika u Gradu Vodice koji će, prema informacijama gradonačelnice Nelke Tomić, dobiti 1500 kuna božićnice i po 600 kuna za darivati djecu, tko ih ima. U Šibeniku je božićna potpora 1250 kuna koliko je i u Skradinu i Kninu.

Samo će Drnišani zaposleni u gradskoj administraciji i ustanovama vezanim za gradsku riznicu, a ima ih 104, primiti tek 800 kuna naknade za božićne blagdane. Lani su, kako nam je rekao gradonačelnik Drniša Josip Begonja, dobili samo 400 kuna, a ove godine taj je iznos udvostručen. A ipak znatno manji nego u ostalim gradovima.

Izdašno i u Tribunju

Zamjenik šibenskog gradonačelnika Paško Rakić napominje da godinama gradska uprava, u kojoj je 90-ak zaposlenika, nije davala božićnicu, za razliku od trgovačkih društava u vlasništvu Grada, pogotovo onih profitabilnih, koji su svojim djelatnicima dijelili božićnice sukladno svojim pravilnicima. Ove godine su se odlučili ipak pojačati malo "bušte" svojim ljudima, ali su ostali na razini zajamčenog minimalnog iznosa božićnice.

U Kninu, gdje je u sustavu gradske riznice 130 djelatnika, uz 1250 kuna božićnice išao je i dodatak od 500 kuna za darove djeci, a tako je bilo i lani, kaže gradonačelnik Marko Jelić.

U općinama, kojih je u županiji 15, situacija s božićnicama je znatno šarenija. Općina Tisno je najizdašnija.
- Imamo 54 zaposlena u općinskoj administraciji i općinskim ustanovama i tvrtkama, i za svih smo osigurali po 2500 kuna božićnice, 600 kuna za dar djeci i ljeti, u srpnju ili kolovozu po tisuću kuna za regres - kaže nam tišnjanski načelnik Ivan Klarin.

U većini općina božićnica je 1250 kuna.
Načenik općine Bilice, Josip Čaleta Car, svojim je zaposlenicima ipak podijelio nešto veću božićnicu, dvije tisuće kuna, a u općini Tribunj, kako saznajemo od načelnika Marka Grubelića, ukupan fond "nagrada" za zaposlenike ove godine je blizu tri tisuće kuna. Dar za djecu je 500 kuna, božićnica 1500-2000 kuna, a za Uskrs su imali dar u naturi - bon za meso u iznosu od 400 kuna.

Team building

U Pirovcu, gdje općinu servisira osam zaposlenih, svi će za Božić dobiti po 1500 kuna, veli načelnik Ivan Gulam, a općinsko komunalno poduzeće svojim će radnicima dati po 2000 božićnice. U rogozničkoj općinskoj upravi ukupno je 10 zaposlenih i svake godine primaju božićnicu, pa će i ove, i to u iznosu od 1250 kuna, a toliko dobiju i za regres, ističe načelnica Sandra Jakelić.

Općina Primošten je pribjegla zanimljivijem modelu.
- Ne dijelimo božićnice u novcu, nego za naših osam djelatnika i za članove uprava komunalnog poduzeća Bucavac, Odvodnju i Knjižnicu organiziramo izlet u Beč na team building. Lani smo - kaže nam pravnica općine Iris Ukić-Kotarac, bili u Rimu, a ove godine ćemo u Beč. Ako ne bude imao zdravstvenih problema, s nama će i načelnik Stipe Petrina.

Zaposlenici općinskih uprava Kistanje i Unešić za Božić će imati dodatak od 1250 kuna i dar za djecu od 400 kuna. U Ružiću je jednaka božićnica, ali je dar za djecu 500 kuna, a zanimljivo je i da uz tri stalno zaposlena u općini, pravo na božićnicu i na dar za djecu ima i 20 žena, koje su zaposlene u projektu "Zaželi", na skrbi za stare i nemoćne.

Među gradskim tvrtkama, kojima je Grad Šibenik većinski vlasnik, "Vodovod i odvodnja", s 227 zaposlenih, prednjače po iznosu božićnice koja je čak 2900 kuna, a uz nju ide i dar za djecu od 600 kuna. Direktor Frane Malenica zaista je bio izdašan, jer božićnica je gotovo ravna minimalnoj plaći za koju u Vladi kažu da osigurava dostojanstven život…

'Zeleni grad': 1500 kn

"Zeleni grad", bivša "Gradska čistoća", za svojih 168 zaposlenih, osigurala je božićnicu od 1500 kuna, i 600 kuna dara za djecu, baš kao što je dopalo i 45 radnika "Bikarca". Nešto je skromniji Gradski parking, čijih stotinjak zaposlenih ima pravo na tisuću kuna božićnice i 600 kuna po djetetu.

U poduzetničkoj zoni Podi, gdje je ukupno šest zaposlenih, plaće su osigurane u proračunu, a ove godine je dio njihovih plaća refundiran iz jednog programa, pa ako u proračunu nešto ostane nakon podmirivanja njihovih plaća, možda bi se koja kuna mogla isplatiti kao božićnica, nada se direktor Jakov Terzanović.

Dakle, kad se sve zbroji i nije tako loše. Zapravo i nema onih koji rade u lokalnoj samoupravi a koji su ostali bez božićnica. Nije svima isto, ali nisu svi ni jednako uspješni s projektima EU, ni s ostvarivanjem vlastitih prihoda, a niti s racionalnim trošenjem decentraliziranih sredstava. Doduše, svi i ne raspolažu s jednako vrijednim resursima. No, ono što građane najviše intrigira je kad komunalne tvrtke dijele velike božićnice, a to kompenziraju kroz povećane cijene svojih usluga i skuplje račune.

25. travanj 2024 07:26