StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNICA

Općina protiv "divljaka": nećete nas više gušiti otpadom

Piše Vedrana Stočić
18. prosinca 2018. - 12:53

Rogozničko područje zatrpano je divljim odlagalištima, brda otpada nepropisno se odlažu i u uz kontejnere za prikupljanje mješovitog otpada, a najveći je problem nelegalno odložen građevinski otpad. Prijevoznici na tone šuta i iskopa odlažu na tuđa zemljišta, zatrpavaju poljske i protupožarne puteve, a na nerazvrstane ceste i pod tuđe masline prazne viškove iz miksera za beton.

Do sada im je ta nelegalna i za okoliš pogubna praksa prolazila nekažnjeno, međutim, zakonodavac je naložio da jedinice lokalne samouprave moraju donijeti odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama uklanjanja odbačenog otpada.

Takvu odluku na posljednjoj sjednici donijelo je i rogozničko Općinsko vijeća. Mjere sprječavanja i uklanjanja, te edukacija stanovništa prema usvojenom općinskom aktu dodatni su udar na općinski proračun. Općina je dužna uspostaviti sustav za primanje obavijesti o nelegalno deponiranom otpadu i evidenciju i nadzor lokacija na kojima je otpad odbačen. Dužni su još redovito provoditi nadzor svoga područja, postaviti znakove upozorenja i provesti sve izobrazno-informativne aktivnosti o gospodarenju s otpadom.

Ako se ne pronađe onečišćivač okoliša i ne zna se tko je vlasnik zemljišta, otpad nakon proteka zakonskog roka mora ukloniti općina, ako vlasnik ili posjednik ne dopušta uklanjanje otpada, a komunalni redar procijeni da se radi o opasnom otpadu, općina mora zatražiti asistenciju policije i sudske naloge.

Najupečatljivija odredba odluke je ona o provodbi uklanjanja otpada. U odluci je propisano da to može raditi fizička i pravna osoba, može se organizirati i ekoakcija, zanimljivo je, međutim, da osoba koja organizira akciju postaje vlasnikom prikupljenog otpada.

Općini Rogoznica, kao i drugim jedinicama lokalne samouprave ostavljena je mogućnost i pravo na naknadu troškova uklanjanja ako se pronađe počinitelj i ako vlasnik terena na to pristane, međutim, za to gotovo ne postoji nikakava mogućnost jer se nelegalno odlaganje u pravilu odvija pod okriljem noći.

Zanimljivo je da u odluci nema dodatnih kaznenih odredbi ako se počinitelj kojom srećom ipak uhvati, a najspornija je odredba da se odlukom o sprječavanju i ulanjanju nepropisno odbačenog otpada stavlja izvan snage odluka o komunalnom redu, i to u dijelu koji se odnosi na postupanje s nepropisno odbačenim otpadom. Upravo u odluci o komunalnom redu za zagađivače okoliša, sječu borova ili drugog zaštićenog zelenila bile su predviđene dosta visoke kazne i do 10 tisuća kuna.
      
            

19. travanj 2024 08:13