StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNIca

Nikad punija blagajna: za dovršetak rive 4,5 milijuna kuna

Piše Vedrana Stočić
14. prosinca 2018. - 10:53

Rogozničko Općinsko vijeće prihvatilo je proračun za iduću godinu, težak čak 45 milijuna kuna. Ukupni prihodi iznose 28 milijuna kuna, a iz viška sredstava iz prethodnih godina od 13.260.000 kuna proračun je nabujao do 45 milijuna kuna.

- U idućoj godini realizirat će se svi zacrtani kapitalni projekti. Dječji vrtić bit će dovršen do konca 2019. godine, u idućoj godini počinje i druga faza uređenja rogozničke rive, s četiri milijuna kuna sufinanciramo izgradnju magistralnog cjevovoda Supljak-Kanica-Sevid... - nabrajala je, braneći proračun, rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

U 2019. godini porezni prihodi planirani su u iznosu od 11 milijuna kuna, a u odnosu na treći ovogodišnji rebalans čak su manji za 25,77 posto. Ove godine, što je vidljivo iz trećeg rebalansa proračuna na rogozničkom području, nekretninski biznis naprosto je cvjetao.

Od poreza na promet nekretnina u 2018. godini uprihodovano je 9,5 milijuna kuna, što samo potvrđuje glasine da je krenula rasprodaja posljednje netaknute zaštićene uvale Borovica u kojoj je, kažu dobro upućeni, prodano čak milijun metara kvadratnih.

Velike uštede

Nisu zanemarivi ni ostali planirani prihodi na imovinu. Od poreza na vikendice u općinsku blagajnu prema planu trebalo bi se sliti 1,8 milijuna kuna, a od komunalne naknade i komunalnog doprinosa 10,3 milijuna. Od tih 10,3 milijuna kuna, 7,5 milijuna kuna otpada na komunalni doprinos koji se plaća za ishodovanje građevinskih dozvola i legalizaciju bespravno izgrađenih kuća.

Zbog debelog proračuna u 2019. godini u kapitalne investicije planirano je uložiti 13 milijuna kuna. Najviše, 8,7 milijuna kuna, utrošit će se u uređenje javnih površina. Rekonstrukcija i izgradnja dijela rive prema planu koštala bi 4,5 milijuna kuna, za uređenje plaža izdvojit će se 3 milijuna kuna, a za novi javni sanitarni čvor predviđeno je nešto manje od pola milijuna kuna.

Važna stavka u kapitalnim investicijama su i nerazvrstane ceste, za njih je planirano 2,7 milijuna kuna. U idućoj godini primici od financijske imovine i zaduživanja planirani su u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Ne radi se o klasičnom kreditu već o dobivenim sredstvima iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak, koja provodi financijski instrument "ESIF Krediti za javnu rasvjetu". Sredstva su osigurana iz Europskih strukturnih fondova, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, koji se odnosi na promicanje energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije. Ovaj novac Općina Rogoznica utrošit će u novu javnu rasvjetu, koja bi zbog svoje učinkovitosti trebala smanjiti potrošnju električne energije za najmanje 50 posto.

Dodatna prednost ESIF kredita su niske kamate, a prema indeksu razvijenosti za općinu Rogoznica kamatna stopa iznosit će 0,5 posto godišnje.

23. travanj 2024 13:16