StoryEditorOCM
ŽupanijaDani maslinova ulja

<strong>Najbolje ekstra djevičansko ulje proizvodi Dragan Čurković iz Sinja, a u Šibensko-kninskoj županiji Jozo Omazić iz Vodica</strong>

Piše Ante Talijaš
9. prosinca 2018. - 10:36

 

Dragan Čurković, vlasnik OPG 'Čurković' iz Sinja, apsolutni je pobjednik tradicionalne 8. međunarodne manifestacije 'Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji' koja je u organizaciji Udruge dalmatinskih uljara održana u vodičkom hotelu Olympia, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva poljoprivrede.

Trofej 'Zlatna Amfora' pobjedniku Draganu Čurkoviću dodijelio je šibensko-kninski župan Goran Pauk, inače, izaslanik predsjednice RH. Višesortno ekstradjevičansko ulje Dragana Čurkovića od sorti maslina oblice, krvavice, lastovke i nekoliko talijanskih vrsta proizvedeno u Uljari 'Oblica' iz Kaštel Starog, Stručno povjerenstvo proglasilo je najkvalitetnijim u konkurenciji prijavljenih 259 uzoraka ulja ovogodišnje berbe maslinara i uljara iz Dalmacije, Istre i Hrvatskog primorja te iz susjednih država BIH-a i Slovenije.

-Presretan sam, isplatio se veliki trud cijele moje obitelji, moje supruge, djece, čače i matere. Obrađujemo maslinik od 150 stabala, masline su stare dvadesetak godina, a imamo i mladih. Ovogodišnji urod iznosio je 1860 kilograma, radmani su bili oko 15 posto, pa smo dobili 270 litara. Titula apsolutnog pobjednika ove vrhunske manifestacije pokazala da je riječ o ekstradjevičanskom ulju najviše moguće kvalitete. Pobijediti u ovako jakoj konkurenciji vrhunskih maslinara i uljara čini ponosnim cijelu moju obitelj – kazao nam je Dragan Čurković, po struci elektrotehničar, zaposlenik tvrtke 'HEP Proizvodnja' u Sinju.

Inače, osim maslinarstva, sinjska obitelj Čurković bazi se vinogradarstvom, uzgojem smilja, jabuka i krušaka.

Pored titule apsolutnog šampiona, OPG 'Čurković' ponio je nagradu pobjednika u kategoriji višesortnih ulja, dok je šampion u kategoriji monosortnih ulja Istrijanin Mikele Kalčina, vlasnik istoimenog OPG-a iz Grožnjana sa eskradjevičankim ulje spravljenim od sorte Coratine.

-Za razliku od Dalmacije, kod nas u Istri bila je odlična godina. Ja sam imao rekordni urod, na 1300 stabala bilo je čak 30 tona maslina, a uz radmane od 12 posto proizveo sam 3600 litara ekstradjevičanskog ulja – rekao je Mikele Kalčina.

Inače, generalno gledajući nije ovo bila dobra godina za maslinare u Dalmaciji, urod je bio slabiji, a i kvaliteta ulja je bila lošija.

-Urod je u cijeloj Dalmaciji znatno podbacio. U šibensko-kninskoj županiji, primjerice, urod je slabiji za oko 40 posto u odnosu na prosječnu godinu. S jedne strane u zaleđu je prerodilo, dok je podbacio urod u priobalju. U splitsko-dalmatinskoj i dubrovačkoj županiji urod je još lošiji i za 70 posto. Na to su utjecale vremenske neprilike, a na lošiju kvalitetu ulja štetnici poput maslinove mušice i gljivice patule.

Na ovog našoj manifestaciji ove godine, prema provedenim kemijskim analizama čak 30 posto prijavljenih uzoraka nije ocjenjeno klasom ekstradjevičanskim maslinovih ulja, za razliku od prošle godine kada u toj najvišoj klasi nije bilo 10 posto ulja i kada smo podijelili 150 zlatnih medalja, I ove godine pristigla ulja ocjenjivalo je 20 kušača iz panela četiri dalmatinske županije. Podsjetio bih da je prije tri godine pobijedio Dalmatinac, prije dvije godine Istrijanin, prošle godine apsolutni šampioni bili su Zagrepčani s maslinikom kod Benkovca, a ove godine titula je otišla u Sinj. To dovoljno govori da na našoj manifestaciju pobjedu odnose najkvalitetnija ulje, koje ocjenjuju vrhunski stručnjaci – kazao je Damir Buntić, tajnik organizatora 'Udruge dalmatinskih uljara, uz predsjednika udruge Draga Laće, 'spiritus movens' ove maslinarsko-uljarske manifestacije.

Uz njih, suorganizatori 8. 'Dana mladog maslinovog ulja u Dalmaciji' bili su Zavod za javno zdravstvo šibensko-kninske županije, i 'Olea' – Udruga senzornih analitičara iz Šibenika

Spomenimo kako je od prijavljenih maslinara s područja šibensko-kninske županije, najkvalitetnije ekstradjevičansko ulje imao Jozo Omazić iz Vodica, koji je dobio zlatnu medalju osvojivši četvrto mjesto u ukupnom poretku. Još jedan Vodičanin Stanko Birin po kvaliteti ekstradjevičanskih ulja plasirao se na osmo mjesto u ukupnom poretku, dok je Vlatko Cvitan zauzeo 13. mjesto.


 



 


 


TOP DESET EKSTRADJEVIČANSKIH ULJA

Pored apsulutnog pobjednika OPG-a 'Čurković' i pobjednika u kategoriji monosortnih ulja OPG-a Mikele Kalčina, među deset najkvalitetnijih ekstradjevičanskih ulja su osvajači zlatnih medalja – Josip Pavlica iz Zadra, Mario Crnobori iz Banjola, Jozo Omazić iz Vodica, Antonio Perica iz Zagreba, Ivan Duganđžić iz Čitluka (BIH), PS 'Olive Posalianus' iz Kukuljanova, Stanko Birin iz Vodica, OPG 'Fiore' Kristijana Mirkovića iz Vodnjana, Uljara 'Nonno Bruno' iz Banjola i Mario Buterin iz Paljuva.

 

17. travanj 2024 03:26