StoryEditorOCM
ŽupanijaZanimljivo predavanje u Kninu

Monitoring najmanje europske zmije otrovnice pokazao: žutokrug se sasvim dobro "skućio" na Dinari

Piše Šibenski.hr
4. prosinca 2018. - 19:17

Zanimljivo predavanje i prezentacija rezultata istraživanja "Monitoring planinskog žutokruga na području ekološke mreže Natura 2000 - Dinara u Šibensko- kninskoj županiji" održano je danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Kninu. Skup su organizirali Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Udruga Hyla.
 

 


- Predavanje na temelju rezultata istraživanja provedenog monitoringa na Dinari, u srpnju 2018. održala je Ivona Burić, voditeljica projekta iz Udruge Hyla. Riječ je o prvoj terenskoj provedbi monitoringa na području Dinare, odnosno drugoj nakon izrade nacionalnog monitoring programa za ovu vrstu - priopćila je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU "Priroda", a u priopćenju su izneseni i detalji vezani uz vrstu te druge pojedinosti istraživanja.

Planinski žutokrug, navedeno je tako, najmanja je europska zmija otrovnica, prosječne veličine tijela do oko 50 centimetara. Karakteristika planinskog žutokruga je i tzv. "V" uzorak na gornjoj strani glave. Aktivan je od početka proljeća, nakon topljenja snijega. Nastanjuje visokoplaninske travnjake iznad 1000 metara nadmorske visine. Sunča se u blizini grmova, busena trave ili stijena za vrijeme toplog, ali vlažnog vremena.

 

 

 

 


Prilikom ovog istraživanja zabilježeno je 14 jedinki planinskog žutokruga. Rezultati istraživanja pokazuju da su staništa u dobrom stanju i nisu primijećene znatnije ugroze. Registrirano je ukupno sedam vrsta gmazova na Dinari. Uz planinskog žutokruga, zabilježeni su poskok, smukulja, obični zelembać, livadna, zidna i krška gušterica.

Planinski žutokrug, je vrsta koju nije jednostavno pronaći. Istraživači koji su sudjelovali u izvedbi ovog monitoring programa imaju iskustva s vrstom i njenim preferiranim mikrostaništima na ovom području, ali također bilo je potrebno pratiti vrijeme i čekati povoljne vremenske uvjete. Novopredložene izmjene metodologije od prošle godine testirane su na terenu i pokazale su se uspješnima.

Prezentaciji su, osim stručnih predstavnika Ustanove, prisustvovali i gradonačelnik Knina Marko Jelić, predstavnici HGSS-a, planinarskog društva iz Knina i ekološke udruge "Krka" - Knin.

 

 

19. travanj 2024 11:50