StoryEditorOCM
ŽupanijaU eko kampusu Krka u Puljanima

Na susretu poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku održano predavanje o uzgoju vinove loze i vinu te o izradi ćuftera

Piše šibenski.hr
1. prosinca 2018. - 20:22

Bio je to 9. susret s lokalnim stanovništvom  koji živi uz Krku, a održava se u organizaciji JU "Nacionalni park Krka". Održan je danas u  eko kampusu Kraka u Puljanima. Stipe Ivić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita održao je na današnjem susretu poljoprivrednih proizvođača stručno predavanje o uzgoju vinove loze i preradi, skladištenju vina i prihrani. Predavanje o izradi ćuftera, tradicijskog proizvoda od mošta, održala je Anita Sirovica, vodič u prirodi i članica Udruge žena Drniš, koja posebno promiče vrijednosti očuvanja tradicijske baštine.

Zapisano je da je cjelokupna povijest Dalmacije politički, ekonomski pa i umjetnički vezana za lozu jer je tu vinogradarstvo i vinarstvo dugo bilo najznačajnija proizvodna grana i temeljni stup gospodarstva, pa je stanovništvu srednjeg jadranskog područja određivala sudbinu. Škrta zemlja davala je najveći ekonomski interes kada je na njoj bio podignut vinograd.

O drevnoj kulturi vinove loze i vina na jadranskom obalnom području svjedoče brojni sačuvani materijalni dokazi i pisani dokumenti. Zbog različitosti klime, tla, sortimenta i niza drugih okolnosti, dalmatinskim je područjem dugo vladao tradicionalan i konzervativan način uzgoja loze i proizvodnje vina. Značajna gospodarska djelatnost razvila se s vinograda s kojih se ubrano grožđe prerađuje u vino i druge proizvode od grožđa i vina s ciljem da se ponudi domaćem i stranom tržištu.

Prilikom predavanja prikupljeni su uzorci domaćeg vina koji će se analizirati, a postupak je besplatan za sve sudionike koji su predali uzorke svog vina na 9. susretu s lokalnim stanovništvom.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira susrete tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku u cilju edukacije i podrške kroz interaktivne radionice i predavanja. Priprema programa razvojnih projekata u lokalnim zajednicama uz NP „Krka“ dio je dugoročne strategije kojom bi se kroz razvoj projekata u narednim godinama postiglo osnaživanje lokalnog gospodarstva i ruralnog razvoja u sklopu Natura 2000 područja te stvorili preduvjeti za dugoročni razvoj, zaštitu i edukaciju.

 

22. travanj 2024 23:13