StoryEditorOCM
ŽupanijaSvjetski dan borbe protiv AIDS-a

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Šibensko-kninskoj županiji registriran je 1987. godine, a do kraja prošle godine zabilježena su 22 slučaja. Ove nema novih oboljelih

1. prosinca 2018. - 19:55

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Šibensko-kninskoj županiji registriran je 1987. godine, a do kraja prošle godine zabilježena su 22 slučaja HIV/AIDS-a - priopćeno je iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u povodu današnjeg Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

U priopćenju koje potpisuju mr. sc. Ljubica Kronja, spec. epidemiologije, te Dijana Dulibić, ravnateljica Zavoda, ističe se kako ove godine u županiji nije potvrđen ni jedan novi slučaj.

- Od AIDS-a je umrlo 8 osoba. Među HIV/AIDS bolesnicima bilo je 20 muškaraca i 2 ženske osobe, od kojih se 13 inficiralo u inozemstvu, 8 u Hrvatskoj. Stopa HIV infekcije na području županije je 8 na milijun, te je ispod državne stope. Što se tiče pripadanja grupama povišenog rizika oboljeli su: homo/biseksualci, heteroseksualni-izvan trajne veze, heteroseksualni od stalnog partnera/ice, injiciranjem droga, dijete zaražene majke... U raspodjeli prema dobi, najveći postotak je bio u dobnoj skupini 25-29 godina. Najmlađa oboljela osoba bila je u dobi do 4 godine, a najstarija u skupini od 61 do 65 godina. Muškarci 11 puta češće obolijevaju od žena. U našoj županiji nije bio ni jedan slučaj prijenosa HIV-a darovanom krvi ili krvnim derivatima - precizirano je u priopćenju.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a  iz Zavoda podsjećaju da nacionalni program za suzbijanje AIDS-a postoji od 1983. godine i stalno se provodi, što je sigurno utjecalo na nisku incidenciju AIDS-a.

- U slučaju bilo kakvih pitanja oko te bolesti treba se javiti izabranome liječniku opće medicine ili nadležnom epidemiologu u županijskom zavodu. U Šibensko-kninskoj županiji testiranje na HIV radi se u Službi transfuzije Opće bolnice Šibenik, zaključuje se u priopćenju.

20. travanj 2024 14:55