StoryEditorOCM
ŽupanijaNEKOME MATI, A NEKOME MAĆEHA

Saborska zastupnica iz Vodica Branka Juričev- Martinčev traži pravedniju raspodjelu državnog novca za vatrogasne postrojbe

Piše Ante Talijaš
30. studenog 2018. - 15:46

Tijekom proteklog tjedna u Hrvatskom saboru žestoko se raspravljalo o Vladinom Prijedlogu državnog proračuna za 2019. godinu, a na koji su uglavnom oporbeni zastupnici uložili 219 amandmana. Nema sumnje, da će u ponedjeljak kada je na dnevnom redu glasovanje predloženi proračun (bez oporbenih amandmana) biti usvojen glasovima natpolovične većine saborskih zastupnika vladajućeg HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.

A tijekom rasprave o proračunu za iduću godinu, HDZ-ova saborska zastupnica iz Vodica Branka Juričev-Martinčev, založila se, kako je kazala, za pravedniju raspodjelu državnog novca kojim se financiraju gradske Javne vatrogasne postrojbe. O njezinom istupu iz saborskih klupa o ovoj problematici i tome što bi trebalo mijenjati oko financiranja JVP-a s Brankom Juričev-Martinčev popričali smo za njezina kratkotrajnog slobodnog vremena, koje je iskoristila za čuvanje svoje 1,5 godišnje unučice Leone.

-U raspravi u Hrvatskom saboru apelirala sam zapravo na Državnu službu za zaštitu i spašavanje, da u svojem planu raspodjele proračunskih sredstava u 2019. godine za potrebe gradskih javnih vatrogasnih postrojbi primjeni jedinstveni kriterij za sve postrojbe u Hrvatskoj. Zbog čega ovo govorim? Naime, JVP grada Vodica broji 18 profesionalnih vatrogasaca i protupožarno pokriva područje od 94 kvadratnih kilometara na kojem živi 12 tisuća stanovnika, a u ovoj 2018. godini dobila je od države 1,8 milijuna kuna. Taj iznos je za čak milijun kuna manji od nekoliko priobalnih gradskih JVP-ova koji pokrivaju 60 posto manje površine i na kojima živi upola manje stanovnika negoli na gradskom području Vodica – veli Branka Juričev-Martinčev.

Večina JVP-ova u Hrvatskoj, napominje vodička saborska zastupnica i bivša gradonačelnica, po jednom vatrogascu – pripadniku postrojbe godišnje dobije 150 tisuća kuna državnog novca, dok se jedan vodički vatrogasac financira na godišnjoj razini samo sa 100 tisuća kuna. Po svemu sudeći, razlog tome, dodala je ona, leži u činjenici da je JVP grada Vodica najmlađa postrojba u državi osnovana prije šest godina, a kako nije bilo dovoljno novca, ona je dobivala manje od ostalih.

-To nije pošteno, ni pravedno, i to se mora promijeniti već od iduće godine. Stoga, sam se založila za ravnomjernu raspodjelu proračunskog novca kojim raspolaže Državna služba za zaštitu i spašavanje. Tražim da se utvrdi pravedan i jednak kriterij za sve i da se on unese u nacrt novog Zakona o vatrogastvu. Ako je kriterij veličina površine područja djelovanja ili broj stanovnika, ili, pak, broj intervencija pri čemu su dosad prednjačile postrojbe iz Šibensko-kninske županije, neka taj kriterij bude isti za sve. Ono što je sigurno to je da po svim mogućim kriterijima JVP-a grada Vodica zaslužuje više državnog novca od dosadašnjeg i nadam se da će ga i dobiti u idućoj godini – zaključila je Branka Juričev-Martinčev.

19. travanj 2024 14:34