StoryEditorOCM
ŽupanijaSLAVLJE U ETERU

Radio Drniš proslavio 46. rođendan: sve je počelo ćaskanjem uz kavu Kažimira Aralice, Petra Šarića, Ante Vukušića i Marka Vukušića Maćele, u kultnom hotelu 'Danica'

Piše Đuro Perlić
30. studenog 2018. - 12:39

Krajem studenoga uvijek bude veselo u Radio postaji Drniš. Prije točno 46 godina, 27. studenoga 1972., u eteru se prvi put čuo glas spikerice Mire Bobanac s riječima "Ovdje Radio Drniš".

Sve je počelo ćaskanjem uz kavu Kažimira Aralice, Petra Šarića, Ante Vukušića i Marka Vukušića Maćele, u kultnom hotelu "Danica". Radio otada stalno emitira svoj program, u početku nekoliko sati, a već dugo godina emitiranje je cjelodnevno. Prvi tehničar bio je Šime Kolombo, a poslije Krešimir Topić, najdugovječniji tehničar.

Bilo je u početku bojazni hoće li to uspjeti, hoće li Radio zaživjeti. Vrijedni djelatnici sve su skeptike demantirali i evo Radio uspješno plovi eterom punih 46 godina. Nebrojeno puno suradnika bilo je za mikrofonom, nebrojeno javljanja s terena. Uvodnu špicu programa, završno kolo iz "Ere s onoga svijeta", mnogi slušatelji smatrali su izvorno glazbom Radio Drniša.

Kao i u svim počecima, problem je bio prostor, problem je bila tehnika. Sve je to uspješno svladano i Radio Drniš je postao nezaobilazan dio života Drniša i njegov vjerni pratitelj, dobrim dijelom i kreator. Tijekom rata Radio Drniš pod granatama prkosi neprijatelju i uredno emitira program sa slobodnog područja Zagore i Unešića. Već 7. kolovoza 1995. Radio Drniš počinje emitiranje iz oslobođenoga grada.

Nakon oslobođenja Radio prelazi u novi, suvremeno uređen prostor.

Raznolikošću emisija pokrivaju se sva područja života. Naprosto, nema niti jednog bitnog događanja, a da svoje mjesto nije dobilo na valovima Radio Drniša.

Žene uvijek urednice

Zanimljiva je činjenica da su više od četrdeset godina urednice Radija žene. Do odlaska u mirovinu to je bila Anita Vukušić, a aktualna urednica i direktorica Radija je Matilda Jelčić Stojaković.

Niz emisija postale su kroz decenijska emitiranja nužnim dijelom kulturnog tkiva grada, poput vjerske emisije urednice Marice Labor, ili kolumne "Drnišanac".

Zato je i malo večernje rođendansko druženje aktualnih radijskih djelatnika i suradnika bilo prigoda podsjetiti se svih onih koji su utkali svoj trud, svoje znanje i svoje emocije u prepoznatljiv zvuk u eteru: "Vi ste na valu Radio postaje Drniš".

Kako i dolikuje rođendanskim proslavama, i ova je protekla veselo uz čvrstu nakanu: Bit će još puno radijskih rođendana!

19. travanj 2024 22:11