StoryEditorOCM
Županijadoza imamo dovoljno

Premda je gripa još daleko požurite na cijepljenje: potrebno je najmanje dva tjedna da cjepivo počne djelovati

Piše Katarina Rudan
23. studenog 2018. - 09:33

Prema informacijama koje smo dobili u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, do sada na području koje Zavod pokriva nije zabilježen niti jedan slučaj gripe, što su nam potvrdili i u nekoliko ambulanti obiteljske medicine. Od Marine Zoričić Vatavuk, dr. med., čija je ordinacija opće medicine u šibenskom Domu zdravlja, doznajemo da njezini pacijenti dolaze na cijepljenje protiv gripe.

- Uglavnom su to osobe starije životne dobi koje se redovito cijepe, kronični bolesnici, ali ima i mlađih osoba koje se cijepljenjem žele zaštititi od gripe. Do sada nismo imali niti jedan slučaj gripe, a cjepiva imamo dovoljno i tko se želi cijepiti, može slobodno doći - rekla nam je doktorica.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Diana Dulibić podsjeća da je cijepljenje protiv gripe počelo 7. studenoga te da su cjepiva distribuirana u ambulante opće medicine.

Ima to smisla

- Zavod je dobio 8040 doza cjepiva, a ta je količina naručena po procjeni koliko bi se osoba moglo cijepiti s obzirom na broj cijepljenih prošle godine. Ako budu potrebne dodatne količine, Zavod će ih bez problema naručiti - kaže ravnateljica Dulibić.

Voditeljica Službe epidemiologije u šibenskom Zavodu za javno zdravstvo Ankica Parat Baljkas dr. med, spec. epidemiologije, navodi da se cijepljenje obavlja isključivo kod liječnika opće medicine ili pedijatra kad su u pitanju djeca.

- Kod nas u Zavodu se cijepe zdravstveni radnici, ali mi nećemo vratiti nikoga ako dođe na cijepljenje, u slučaju da iz bilo kojeg razloga ne može doći kod svojeg liječnika. Inače, nekog vremenskog roka za cijepljenje nema, a cijepiti se ima smisla sve dok ne počne epidemija gripe, pa čak i tada. Naime, mi ne znamo kad će osoba koja se cijepila doći u kontakt s oboljelom osobom, a potrebno je najmanje dva tjedna nakon cijepljenja da se u tijelu razviju protutijela - ističe epidemiologinja Parat Baljkas.

Njezina preporuka je da se cijepe osobe starije od 65 godina te obvezno kronični bolesnici koji, na primjer, boluju od srca, bubrega, pluća te metaboličkih bolesti kao što je dijabetes ili maligne bolesti, kao i osobe koje imaju transplantirane organe.

- Kronični bolesnici bi se, bez obzira na dob, uključujući i djecu, trebali na taj način zaštititi, ali cijepiti se mogu, ponavljam, svi - poručila je Parat Baljkas.

Osobe koje ne pripadaju ni jednoj kategoriji za koje je cijepljenje besplatno, cijepiti se mogu uz plaćanje 20 kuna. Podsjetimo, ovosezonsko trovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a za sezonu 2018./2019. te sadrži dva podtipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B.

19. travanj 2024 03:26