StoryEditorOCM
ŽupanijaZabrinjavajuće

Sastanak LAG-a "More 249" u Vodicama otkrio poražavajuće podatke: Šibensko- kninska županija najslabije povlači EU novac za poljoprivredu

Piše SD, Infovodice
22. studenog 2018. - 14:46

U srijedu je održan sastanak LAG-a "More 249", kojem su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave koje su u sastavu LAG-a. Domaćin sastanka bio je Grad Vodice. Na početku sastanka prisutne je pozdravila gradonačelnica grada Vodica Nelka Tomić, te je riječ prepustila predsjedniku LAG-a Miljenku Meštrovu.

Prisutnima su predstavljene aktivnosti LAG-a, od animacije, održanih radionica, prijavljenih projekata do najvažnije aktivnosti, raspisivanja 1. LAG natječaja za T.O. 1.1.4. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Rezultat objavljenog natječaja je odobrenih šest projekata nositeljima projekata koji su ostvarili potporu u ukupnom iznosu od 670.068 kuna.

Dobivenim sredstvima korisnici će modernizirati poljoprivredno gospodarstvo i unaprijediti svoje poslovanje. Nakon Odluke UO o odabiru projekata, LAG je podnio projektne prijave u sustav AGRONET, te je Agencija za plaćanje odradila administrativnu kontrolu. Agencija je odabranim korisnicima izdala konačne odluke 20. studenoga. Na LAG-u je zadatak da korisnicima u sljedećem razdoblju pomogne u pravilnoj provedbi te izvrši kontrolu na terenu, piše portal Infovodice.

Sljedeća aktivnost LAG-a je raspisivanje 2. LAG natječaja koji je namijenjen za prijavu projekata svih sedam jedinica lokalne samouprave. Predstavljene su smjernice LAG natječaja koji će se raspisati do kraja siječnja 2019. godine. Predstavnici lokalne samouprave su se upoznali sa sufinanciranim iznosom sredstava, te imaju vremena pripremiti potrebnu dokumentaciju.

Na sastanku se prisutne upoznalo i s organizacijom 3. Hrvatskog ruralnog parlamenta u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, u suorganizaciji LAG-a More 249 i Općine Tisno. Organizira se svake dvije godine, a sljedeće godine će se održati u Tisnom od 24. do 27. travnja. Ruralni parlament je događaj i proces, prilika za zajedničko promišljanje, traženje rješenja i raspravu svih onih koje povezuju želja, briga i odgovornost za budućnost ruralnog područja.

S prisutnima se razgovaralo i o problematici prijava projekata na mjere iz Programa ruralnog razvoja. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Šibensko-kninska županija je na dnu što se tiče povlačenja sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu. Osim jedinica lokalne samouprave koje se javljaju na pojedine mjere, broj prijavljenih korisnika i odobrenih projekata na ostale mjere ruralnog razvoja je jako malen. Poznavajući prilike na terenu, zaključeno je da veliki broj poljoprivrednika ne zna za mogućnosti koje im se nude, a također znatan dio njih ne udovoljava kriterijima i uvjetima natječaja, te smatraju da natječaji pogoduju sredinama s velikim poljoprivrednim površinama, a područje Dalmacije je specifično. Prisutne se zamolilo da svi zajedno daju jači doprinos u animaciji i prikupljanju informacija o poljoprivrednicima na području LAG-a.

25. travanj 2024 16:09