StoryEditorOCM
ŽupanijaČuvaju šumu

U Nacionalnom parku "Krka" nabavili novo moderno vatrogasno vozilo

Piše Šibenski.hr
22. studenog 2018. - 11:41

Javna ustanova „NP Krka“ nabavila je novo vatrogasno vozilo: kamion autocisternu marke MAN model 4x4 TGM 13.250. Vozilo je opremljeno spremnikom vode kapaciteta 3 000 litara, rasvjetnim stupom s LED svjetlom i hidrauličnom dizalicom. Kao takva, cisterna je vrijedan doprinos sustavu zaštite od požara u Nacionalnom parku „Krka“, ali i dobrodošla pomoć vatrogasnim službama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u mjestima u okolici Parka.

- Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ posebno se brine o protupožarnoj zaštiti: u okviru Službe za tehničke poslove djeluje Odsjek za protupožarnu zaštitu i zaštitu na radu. Svake godine donose se Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, Plan motriteljsko-dojavne službe i Plan motrenja, čuvanja i ophodnje, koji detaljno propisuju mjere zaštite od požara na terenu, s naglaskom na razdoblje od 1. lipnja do 1. listopada. U sklopu aktivnosti zacrtanih tim planovima čiste se i uređuju protupožarni putovi, uklanja se nisko raslinje i kosi trava, održavaju se pješačke staze i atestiraju protupožarni aparati. U sezoni požara na terenu djeluje posebno ustrojena motrilačko-dojavna služba- kaže Katia Župan, glasnogovornica Nacionalnog parka "Krka".

 

 

Prema njezinim riječima, važan dio zaštite od požara jest uređenje pješačkih staza, koje su većinom bile stari putovi kojima je lokalno stanovništvo nekad dolazilo do svojih posjeda i vode.

- Osim što time stvaramo dodanu vrijednost u sustavu posjećivanja Nacionalnog parka, čišćenjem staza zaraslih u šikaru i makiju pridonosimo i protupožarnoj zaštiti. U tom cilju pokrenut je i projekt obnove kamenjarskih pašnjaka ispašom i kontroliranim paljenjem kako bi se obnovila staništa i smanjila opasnost od požara- zaključila je Župan.

19. travanj 2024 16:24