StoryEditorOCM
ŽupanijaMUKE RODITELJA U JEZERIMA I BETINI

Ministrice Divjak, pročitajte i vi ovo: Proširite škole za našu dicu! Učenici nastavu pohađaju u tri smjene, pa se u hladnim zimskim mjesecima kući vraćaju po mrklom mraku

21. studenog 2018. - 15:38

S obzirom na demografske trendove, rijetke danas iznenađuje podatak da se ove školske godine u osnovne škole diljem Hrvatske upisalo 500-tinjak prvašića manje, da je do listopada prošle godine 70 područnih škola s redovnim programima zatvorilo svoja vrata jer ih nema tko pohađati te da četvrtina današnjih područnih škola ima manje od 10 učenika!

Na te zabrinjavajuće brojke ukazala je nedavno i Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, najavivši kako će njezino ministarstvo u suradnji s osnivačima raditi na tome da se promotre trendovi u određenoj sredini te donesu odluke koje će djeci osigurati što kvalitetniji obrazovni program. Kada je riječ o otocima, ministrica se zauzela za poseban tretman obrazovnih ustanova. Imperativ je, kazala je, da se male škole očuvaju jer ostaju kao zameci razvoja i društvenog života.

Puni razredi

Evo situacije u Šibensko-kninskoj županiji, konkretno u općini Tisno, u kojoj bi, uz ostale, i ministrica i njezin upravni resor mogli dokazati da to što je rečeno nije samo deklaratorne naravi. Žitelje općine Tisno, tako i Betinjane i Jezerane, naime, ne muče nacionalni problemi vezani uz pad nataliteta, pa tako ni manjak prvašića. Upravo suprotno. Raduju se što je ove godine Područnu školu u jednoj maloj Betini upisalo 30 učenika nižih razreda, a što ih je 37 u nešto većim Jezerima.

Oduševljeni su što će ih se i iz tamošnjih predškolskih ustanova sljedećih godina "regrutirati" još najmanje toliko. Pri tome je teško predvidjeti koliko će biti novodoseljenih obitelji na tišnjansko područje koje, pokazalo se, također pridonose većem broju učenika. Ipak, koliko god ih veseli činjenica što su razredi u tim malim školama sve brojniji, toliko ih brine nedostatak školskog prostora.

Stoga su roditelji osnovaca inicirali, a tišnjanski načelnik Ivan Klarin prihvatio inicijativu da se, dok je još na vrijeme, nešto poduzme po tom pitanju, dakako uz odobrenje ravnatelja dviju matičnih osnovnih škola na otoku Murteru - OŠ "Murterski škoji" koja se nalazi u Murteru, sjedištu općine Murter-Kornati, i OŠ Vjekoslava Kaleba u Tisnome, sjedištu istoimene susjedne općine. Klarin je bio "prva adresa" jer obje područne škole teritorijalno pripadaju općini Tisno.

- Sa svoje strane općina Tisno će učiniti sve što je u njezinoj moći da se za područne škole Jezera i Betina osiguraju optimalni uvjeti organizacije nastavnog programa, no pri tome nam je neophodna pomoć i Šibensko-kninske županije kao osnivača, a također i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Djeca u tim školama, naime, nastavu pohađaju u tri smjene u samo dvije raspoložive učionice u svakoj od područnih škola, pa se mališani iz popodnevne smjene u ovim zimskim mjesecima kući vraćaju po mraku. Problem je, uz to, što ih je većina još u predškolskoj dobi započela glazbeno obrazovanje u vrtiću, a željeli bi ga nastaviti i u Osnovnoj glazbenoj školi koja djeluje pri Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba u Tisnome. Kako glazbena škola radi u popodnevnoj smjeni, primorani su izostajati sa satova ili odustati od glazbenog školovanja, što je velika šteta. Ne mogu se kontinuirano baviti ni izvanškolskim aktivnostima jer se ona, za njihovu dob, organiziraju u ranijim popodnevnim satima - objašnjava Klarin.

Otvorena 1905.

Iz Općine Tisno stoga je Šibensko-kninskoj županiji, a također i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, poslan dopis s konkretnim prijedlogom rješenja problema.

- Iskazali smo namjeru da bi općina Tisno financirala izradu kompletne projektne dokumentacije u postupku ishođenja građevinskih dozvola za rekonstrukciju i nadogradnju postojeće zgrade područne škole u Jezerima, te dokumentacije za rekonstrukciju i nadogradnju sadašnje zgrade dječjeg vrtića u Betini. Na taj način školska zgrada u Jezerima dobila bi neophodni aneks, a na katu sadašnjeg betinskog vrtića nalazile bi se učionice područne škole koja bi konačno "preselila" s kata iznad samoposluge. Tako bi se u naše otočno školstvo uvelo više reda, a osigurao bi se i znatno viši obrazovni standard jer praktički ne bi bilo smjenskog rada. Osim izdataka za dokumentaciju i osiguranja nekretnina na kojima bi se uredio školski prostor, spremni smo iz općinskog proračuna participirati s 30 posto u ukupnoj investiciji. Budući da se iz državnog proračuna za unapređenje školstva županijama osiguravaju decentralizirana sredstva, ona bi se dijelom mogla usmjeriti i za ovu namjenu - mišljenja je Klarin.

Iz Ministarstva očekuju potporu, a iz županijskih stručnih službi što skoriji poziv na zajednički koordinacijski sastanak na tu temu te definiranje sljedećih koraka oko te inicijative budući da je riječ o područnim školama s dugom tradicijom. Jezerska osnovna škola, primjerice, otvorena je davne 1905. godine i u kontinuitetu radi do današnjeg dana. Svakako je kuriozitet da je u prvoj godini rada upisala jednak broj učenika kao i sada, što su bili raspoređeni u četiri razreda, a nastavu pohađali u dvije učionice.

19. travanj 2024 21:12