StoryEditorOCM
ŽupanijaLAG 'Krka'

Sedam godina nakon osnivanja napokon ispunili preduvjete za raspisivanje prvog natječaja: za kvalitetniji ruralni život 1,3 milijuna kuna

Piše Katarina Rudan
8. studenog 2018. - 14:33

Lokalna akcijska grupa (LAG) "Krka", koja djeluje na području sedam jedinica lokalne samouprave Šibensko-kninske županije, gotovo sedam godina nakon osnivanja napokon je ispunila preduvjete za objavu prvog LAG natječaja.

Natječaj je objavljen krajem listopada, a 1,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava osigurano je za projekte koji će poboljšati ili proširiti usluge za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti. Rok za podnošenje prijave projekata je od 16. studenog 2018. do 15. veljače 2019. godine.

Inače, LAG "Krka" osnovan je u studenom 2011. godine, okuplja predstavnike civilnog, javnog i privatnog sektora, te "pokriva" gradove Drniš i Skradin, općine Bilice, Ružić, Promina i Unešić, te sedam naselja grada Šibenika: Brnjicu, Čvrljevo, Dubravu, Goriš, Gradinu, Konjevrate i Lozovac.

Nakon što je raspisan prvi LAG natječaj punog naziva "Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", na terenu se ovih dana održavaju radionice kako bi se predstavnici općina i gradova informirali o tome koje su potrebe na terenu te koje je projekte iz ovog LAG-ova "fonda" moguće sufinancirati.

Iako je 90 posto nepovratnih sredstava osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a preostalih 10 posto iz državnih izvora, kroz ovaj natječaj neće se sufinancirati projekti poljoprivrednika, odnosno OPG-ova.

Na natječaj se mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave, trgovačko društvo u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, javna ustanova neprofitnoga karaktera u kojoj su osnivači jedinice lokalne samouprave, osim javnih vatrogasnih postrojbi, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija i škola. Mogu se prijaviti i udruge te vjerske zajednice koje se bave humanitarnim i društvenim djelatnostima od posebnog interesa za lokalno stanovništvo i lokalna akcijska grupa koja je odabrana unutar programa. Koje će projekte biti moguće prijaviti, doznajemo od voditeljice ureda LAG-a "Krka" Ivone Malenice.

Koji projekti

– Cilj je ovog natječaja podizanje kvalitete života na prostoru koji pokriva LAG "Krka". Na primjer, jedinice lokalne samouprave mogu prijaviti projekte građenja ili opremanja prostora koje će moći koristiti stanovništvo tog područja za razne aktivnosti u slobodnom vremenu, kulturne i sportske aktivnosti i slično. Dakle, može se raditi o projektu gradnje ili uređenja vatrogasnog doma, kulturnog centra ili društvenog doma, turističkog informativnog centra, dječjih vrtića i igrališta, tematskog parka, pješačke staze, zelene površine i slično – navodi Malenica.

Radionice na temu ovog natječaja već su održane u gradu Drnišu i općini Ružić, a do sredine studenog održat će se i u ostalim općinama i u Šibeniku. Malenica već danas kaže da projekata neće nedostajati, jer velik je interes sredina na čijem području djeluje LAG "Krka", sa sjedištem u Drnišu. Prema odredbama natječaja, sufinancirat će projekte s najmanje 15.000 do najviše 25.000 eura, s tim da cjelokupni projekt ne prelazi vrijednost od 100.000 eura.

25. travanj 2024 15:15