StoryEditorOCM
ŽupanijaBranka Juričev-Martinčev

Donosimo razgovor s HDZ-ovom saborskom zastupnicom iz Vodica: moji odnosi s kolegama iz SDP-a više su nego korektni; Zekanovićevi nastupi povremeno su daleko od umjerenih

Piše Ivo Mikuličin
17. listopada 2018. - 20:17

Za razliku od nemalog broja saborskih "spavača", saborska zastupnica HDZ-a i bivša gradonačelnica Vodica Branka Juričev- Martinčev u minulih se pet godina, prema neslužbenoj statistici, pred saborskom govornicom pojavila više od 210 puta. Kako kaže, s razlogom...

– Znam da je prosječan građanin silno ogorčen saborskim "spavačima" ili TV slikama koje sugeriraju (polu)praznu saborsku dvoranu. No, ne pripadam onima, koji diskutiraju da bi diskutirali. Za svako se izlaganje posebno pripremam. Slijedim filozofiju starog šibenskog političara Vinka Guberine, koji je bio uporan u stavu "Ne diskutiraj, ako nemaš prijedlog". Kome služe istupi u stilu "ja bih se nadovezao na izlaganje kolege…" – kaže Juričev-Martinčev.

Budite aktivniji

Vi ste uporni i u praksi gotovo da svakog ponedjeljka u stranačkim prostorijama komunicirate sa svojim biračima...
– U prvim mjesecima saborskog mandata obraćao mi se nemali broj građana, u zadnje ih je vrijeme sve manje. No, i kad stignu više govore o svojim problemima, a manje o inicijativama, koje bi koristile našoj županiji. Uglavnom, mole da im pomognem oko zapošljavanja, strahuju od sudskih odluka… Šteta je što naši građani ili, ako hoćete, birači nisu aktivniji. Premijer Plenković je uporan u praksi da se mi, saborski zastupnici HDZ-a, redovito i često sastajemo s njim i ministrima. Praksi, koja prije njega nije zabilježena. Na tim sastancima on i članovi Vlade inzistiraju da im serviramo probleme i inicijative iz naših biračkih jedinica.
 

Kako u situaciji, kad vam se previše ne obraćaju birači, dolazite do prijedloga i inicijativa koje su temelj vaših izlazaka pred saborsku govornicu?
– Postoje telefoni i SMS-ovi (ha, ha…). Obratila mi se, primjerice, Udruga murterskih Kornatara, koji su od 2014. bili uskraćeni za iskaznice koje im služe za povlašteni ribolov. One im se od srpnja ove godine ponovno izdaju. Vjerujem da sam kao predsjednica saborskog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove na dobrom putu rješavanja jednog malog apsurda glede tradicijskog ribolova mrežama. Europska unija formalno ne dopušta taj ribolov, a s druge strane on je na europskoj listi nematerijalne kulturne baštine!? Rješenje je, dakako, u preciznijem dogovoru nekoliko ministarstava. Kulture, poljoprivrede, pa i zaštite okoliša.

Plavi dizel

Posebno ste se angažirali oko problematike života na otocima…
– Na prvom čitanju ni SDP, kao glavna oporbena stranka, nije imao praktički nijedne primjedbe na novi Nacionalni plan za razvoj otoka. On bitno razlikuje velike od malih, pučinskih otoka. Nenaseljene školje od onih koji su mostom spojeni s kopnom. Ako se usredotočimo na naše male naseljene otoke, oni neće kao dosad biti kolateralna žrtva činjenice da pripadaju Šibeniku i Vodicama, kao razvijenim gradovima. Imat će izravniju državnu potporu.
 

Spominjao se i problem plavog dizela…
– Pa, zašto otočani, koji imaju svoje vinograde i maslinike na nenaseljenim školjima ne bi imali pravo na jeftinije gorivo, kao poljoprivrednici u zaleđu!? To će sigurno biti riješeno.
 

Otoci nisu i jedini problem Šibensko-kninske županije…
– U najavljenoj brdsko-planinskoj orijentaciji ima dovoljno prostora za programe oživljavanje gospodarske djelatnosti i života uopće u predjelima vezanim za Dinaru i Prominu.

Bolnički dugovi

Stalna su naša strahovanja vezana za šibensku bolnicu, Trgovački sud…
– Mi, saborski zastupnici, imamo priliku da nekim "nježnim primjedbama" i razgovorima u četiri oka utječemo da neki zakonski prijedlozi i odluke Vlade ne budu na štetu našeg biračkog tijela. Šibenska bolnica ubraja se među hrvatske bolnice koje solidno posluju. Zato sam, bez lažne skromnosti, bitno utjecala da se odluka o saniranju dugova, koja je u prvom prijedlogu govorila da će se s 870 milijuna kuna sanirati samo dugovi stariji od 900 dana, promijeni tako da se dio sredstava dodijeli i bolnicama, poput šibenske, u kojima dugovi nisu stariji od jedne godine. Da oni koji proizvode veće gubitke ne budu favorizirani.
 

A ostanak stalne službe Trgovačkog suda u Šibeniku?
– Imam obećanje da će to biti definitivno riješeno podzakonskim aktima. Da šibenski gospodarstvenici neće morati putovati u Zadar.
 

Bi li u rješavanju takvih i sličnih problema pomogla suradnja među svim saborskim zastupnicima Šibensko-kninske županije, neovisno o stranačkim bojama?
– Moji odnosi s Frankom Vidovićem i Marijom Alfier iz SDP-a su više nego korektni, ali suradnje, priznat ću, nema. Logično je i da ja mogu najviše pomoći Šibensko-kninskoj županiji, zbog pripadnosti vladajućoj stranci.
 

Hrvoje Zekanović se otrgnuo vladajućima...
– Svatko ima pravo na svoj izbor. Vjerujem da ne pretjerujem kada tvrdim da su njegovi istupi povremeno daleko od umjerenih.

'Afera SMS'

Nismo dosad spominjali vaše Vodice, gdje ste u dva mandata bili uspješna gradonačelnica…
– Moja nasljednica dr. Nelka Tomić i njezin zamjenik Stipe Bosotin su vrlo brzo, kako govori šibenski gospodarstvenik Marko Slavica, "ušli u gradivo" ili dobro rade svoj posao. Gospođu Nelku, nažalost, u svojim "igrama" na društvenim mrežama, napadaju i oni kojima je kao liječnik i čovjek prije mandata gradonačelnice napravila bezbroj velikih i ljudskih usluga. Još žalosnije je da nedobronamjerne kritike dolaze od onih koji nemaju ni znanja ni sposobnosti.
 

Za kraj, kako gledate na saborske "šlager-teme", predložene reforme i SMS-poruke?
– Ne razumijem onaj dio oporbenih zastupnika koji prijedlog porezne reforme krste etiketama "tragična", "promašena", kad ona znači ukupno rasterećenje od 2,7 milijardi kuna!? Može se raspravljati o postocima, detaljima i nijansama, ali ne o biti predložene reforme. U tim raspravama raduju istupi oporbenog zastupnika i financijskog stručnjaka Borisa Lalovca.
A što se tiče "afere SMS", ona je sve samo ne laka za HDZ. U svemu ima i tragova licemjerja. Nad upućenim SMS-ovima licemjerno se zgražaju i oni koji nerijetko šalju SMS-poruke. One nisu, doduše, slične naravi ili puno su benignije, ali se svejedno radi o "intervencijama". Čak i oštrijim od one zbog koje je uvažena Mirela Holy izgubila ministarsko mjesto – završila je Branka Juričev-Martinčev.


'Šibenski' za Bačića
Sa zadovoljstvom ću odnijeti zadnji broj Šibenskog lista mom saborskom kolegi i predsjedniku Kluba HDZ-a Branku Bačiću. Više je nego simpatično što je u vašem listu Bačića ishvalio SDP-ovac Maksim Roman. Takva razmišljanja daju nadu da bi kod nas u Hrvatskoj, konačno, moglo krenuti nabolje. Da je budućnost države važnija od stranačkih okvira.

18. travanj 2024 03:58