StoryEditorOCM
ŽupanijaPirovac

Mjesečna stipendija od 400 kuna za desetero studenata

Piše Katarina Rudan
16. listopada 2018. - 15:13

Krajem prošlog tjedna zaključen je natječaj Općine Pirovac za dodjelu stipendija za akademsku 2018./2019. godinu, koji je bio raspisan prije petnaestak dana.

Kako doznajemo u općinskoj upravi, prijava ima, a tko će stipendiju dobiti, ovisi o tomu ispunjava li kriterije općinskog Pravilnika o dodjeli stipendija. Prema tom Pravilniku, dodjeljuje se ukupno 10 studentskih stipendija u visini od 400 kuna mjesečno, isplaćuju se za razdoblje od siječnja do srpnja te od rujna do prosinca. Stipendija se odobrava studentu preddiplomskog i diplomskog studija za jednu akademsku godinu, a vrijeme apsolventskog staža ne uračunava se u vrijeme trajanja studija.

Na natječaj su se imali pravo javiti svi redovni studenti s prebivalištem na području općine Pirovac kojima prosjek ocjena zadnje godine iznosi najmanje 3,00, uz uvjet da ne ponavljaju godinu, te studenti čiji roditelji ili staratelji imaju prijavljeno prebivalište na području općine.

Podnositelji zahtjeva morali su podnijeti i drugu dokumentaciju, među kojom i potvrdu Porezne uprave o visini dohotka za prethodnu godinu za sebe i sve članove obitelji, kao i dokaze otežanih okolnosti materijalnog položaja obitelji. Pod tim se podrazumijeva dokaze ako su djeca smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djeca zatočenih ili nestalih branitelja iz Domovinskog rata, djeca bez oba roditelja, djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, samohranih roditelja, broj ostalih članova obitelji koji se istodobno školuju i djeca u obitelji s teškoćama u razvoju. Pravilnikom su određeni i bodovi po svakoj stavci, a jasno je navedeno da ako u postupku natječaja za dodjelu stipendije sudjeluje dvoje ili više studenata iz istog domaćinstva, pravo na dodjelu stipendije ostvaruje samo jedan student, i to onaj koji ispunjava uvjete i koji je na višem stupnju obrazovanja.

Tko su dobitnici stipendija za ovu akademsku godinu, biti će poznato nakon što Povjerenstvo za dodjelu stipendija izvrši bodovanje i utvrdi listu kandidata za dodjelu stipendija. Nakon objave liste, određen je rok od pet dana za davanje prigovora, a na kraju procedure zadnju riječ će imati načelnik općine, koji u konačnici donosi odluku o dodjeli stipendija.

Inače, Općina Pirovac je svoje studente sa skromnih 400 kuna mjesečno počela stipendirati akademske 2014./2015. godine. Na početku svake akademske godine raspisuju novi natječaj i stipendiraju deset studenata, za što je u proračunu i ove godine osigurano 40.000 kuna. Razmišljaju li o povećanju mjesečnog iznosa stipendije, upitali smo načelnika Ivana Gulama.

– Naravno da razmišljamo o tomu i vidjet ćemo kakve će mogućnosti u proračunu biti sljedeće godine. Naime, plan nam je – i to smo stavili kao prioritet – iduće školske godine u stopostotnom iznosu financirati kupnju udžbenika za naše učenike osnovne škole. Već nekoliko godina kupnju udžbenika sufinanciramo u iznosu od 50 posto pa bismo to željeli mijenjati. A onda ćemo vidjeti hoće li i koliko biti prostora za povećanje studentskih stipendija – rekao je Gulam.

19. travanj 2024 23:42