StoryEditorOCM
ŽupanijaSuradnici podvalili gradonačelnici

Nelka Tomić potpisala nezakonitu odluku o ravnateljici vodičkog vrtića: Nisam sumnjala, ja sam liječnica...

Piše Ante Talijaš
12. listopada 2018. - 11:05

U ponedjeljak 15. listopada, 40-ak zaposlenika vodičkog Dječjeg vrtića "Tamaris" - 24 odgajateljice i 16 djelatnika u stručnim i tehničkim službama trebali bi primiti plaće za rujan. Za ponedjeljak je, naime, sazvana sjednica Gradskog vijeća Vodica na kojoj će najvjerojatnije većinom glasova vijećnika vladajuće koalicije (HDZ - HSS) biti usvojeno rješenje o imenovanju Tine Valerije Storić za ravnateljicu ove gradske predškolske ustanove.

Tom odlukom vodičkog parlamenta Storić će biti imenovana ravnateljicom na zakoniti način, te će kao jedina ovlaštena osoba za potpisivanje i odobravanje osobnih dohodaka zaposlenicima potpisati isplatu plaća.

Protekle subote u "Slobodnoj" smo objavili tekst o vodičkom vrtiću i skandalu koji ga je potresao, a zbog nemogućnosti isplate plaća jer je ostao bez ravnateljice. Upravni sud u Splitu poništio je rješenje od 29. kolovoza 2017. kojim je Tinu Valeriju Storić za ravnateljicu vrtića "Tamaris" imenovala gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić, a na prijedlog Upravnog vijeća vrtića nakon provedenog natječaja.

Sud u Splitu ustvrdio je da je, prema zakonu, ravnateljicu moglo imenovati predstavničko tijelo Grada Vodica, kao osnivača vrtića, a to je Gradsko vijeće, a ne gradonačelnica koja obnaša izvršnu vlast. U odluci splitskog Upravnog suda, nadalje, naloženo je Gradskom vijeću Vodica da imenuje ravnateljicu temeljem provedenog natječaja.

Međutim, neizbježno je pitanje u ovom slučaju kako se moglo dogoditi da Upravno vijeće na čelu s predsjednikom Hrvojem Pericom i relevantne gradske stručne službe prije više od godinu dana predlože i dostave gradonačelnici Nelki Tomić na potpis rješenje o imenovanju Tine Valerije Storić za ravnateljicu vrtića. Svi oni morali su i trebali znati da je takvo imenovanje pod ingerencijom Gradskog vijeća, a na gradonačelnice. Pogotovo što postoji odluka, objavljena u Službenom vjesniku, da je prijašnju ravnateljicu vrtića 2013. godine imenovalo Gradsko vijeće Vodica, a ne tadašnja gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev.

- Stručne službe Grada Vodica pripremale su natječaj za izbor ravnateljice Dječjeg vrtića "Tamaris", a i samu zakonsku proceduru imenovanja ravnateljice. Kako su me izvijestili, konzultirali su i nadležno ministarstvo, a meni su servirali informaciju da je imenovanje ravnateljice vrtića u nadležnosti gradonačelnika. Također, izvijestili su me da je i prethodnu ravnateljicu prije pet godina imenovala moja prethodnica. U ovu priču oko imenovanja ravnateljice uključio se i predsjednik Gradskog vijeća Vodica Marin Mikšić, a njemu je također od stručnih gradskih službi serviran odgovor da ravnateljicu vrtića imenuje gradonačelnik. Nisam pravnica nego liječnica ginekolog. Ničim nisam mogla posumnjati da bi stručne gradske službe s iskustvom koje imaju mogle napraviti takvu omašku, odnosno servirati mi netočne informacije. Tužna sam i ogorčena - kazala nam je vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić.

A hoće li vodička gradonačelnica zbog neugodne situacije u kojoj se našla "ni kriva, ni dužna" zatražiti odgovornost osoba iz stručnih gradskih službi i ostalih koji su je krivo informirali o proceduri imenovanja ravnateljice vrtića? O ovome pitanju dr. Nelka Tomić za sada se nije željela izjašnjavati.

Kako bilo da bilo, gledajući s pravnog aspekta, ovaj slučaj bi mogao imati repove. Činjenica je da je od 29. kolovoza prošle godine, dakle, više od godinu dana, Tina Valerija Storić obnašala nezakonito funkciju ravnateljice vrtića "Tamaris". To znači da svi akti vrtića koje je u tom razdoblju ona potpisala nemaju pravovaljanost. Ujedno, pravno gledajući, ravnateljica bi morala vratiti i sve one ravnateljske plaće koje je primala 13 mjeseci.


BEZ PRAVA ŽALBE NA ODLUKU GRADSKOG VIJEĆA
'Storić najbolja kandidatkinja, ima deset godina iskustva'
U već pripremljenom rješenju o imenovanju ravnateljice vrtića, koje će se naći na sjednici Gradskog vijeća Vodica 15. listopada, stoji da ovo predstavničko tijelo Grada Vodica prihvaća prijedlog Upravnog vijeća vrtića "Tamaris" o imenovanju Tine Valerije Storić za ravnateljicu. Navodi se da je ona najbolja kandidatkinja, budući da ima najviše dosadašnjeg radnog iskustva na rukovodećim poslovima u dječjem vrtiću, i to na poslovima ravnateljice svog privatnog Dječjeg vrtića 'Tina' u trajanju od 10 godina i osam mjeseci. Upravo dužina radnog iskustva na rukovodećem mjestu dječjeg vrtića, konstatira se, Tinu Valeriju Storić izdvaja u odnosu na sve ostale kandidate prijavljene na natječaj.
Rješenje Gradskog vijeća o imenovanju Tine Valerije Storić dostavit će se svim kandidatkinjama koje su se prijavili na natječaj - Petri Kranjac, Nataliji Gobin, Zdenki Jerkin i Silvani Birin. One ne mogu podnijeti žalbu na imenovanu ravnateljicu Gradskom vijeću ali mogu pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu.


Gradsko vijeće Vodica u ponedjeljak bi trebalo imenovati ravnateljicu Tinu Valeriju Storić, pa će tete i ostali zaposlenici moći primiti rujansku plaću

18. travanj 2024 19:21