StoryEditorOCM
ŽupanijaMIR I DOBRO

Novo ruho dobila je omalena hortikulturna površina u središtu Vodica, koja je izazvala dosta polemika: Umjesto 'petokrake' posadili - maslinu

Piše Ante Talijaš
4. listopada 2018. - 11:30

Novo ruho dobila je omalena hortikulturna površina u središtu Vodica, na Obali Ive Juričev Cote. Umjesto dosadašnjeg raznoraznog cvijeća, u tom parkiću nasuprot zgradi "stare općine" u utorak su vrijedni vrtlari Komunalnog poduzeća zasadili maslinu, za kršćane sveto drvo – simbol Božje providnosti i brige za ljude.

 

 

A prije pet mjeseci, točnije krajem travnja, za podsjetnik je, ovaj parkić našao se u središtu medijske pozornosti na nacionalnoj razini jer se dijelu vodičkih branitelja Domovinskog rata u njemu "ukazala zvizda petokraka". Naime, nakon što je u tom parkiću stajao cvijećem oblikovan hrvatski grb, pri njegovoj rekonstrukciji prije početka turističke sezone, novom sadnjom crvenim cvijećem oblikovan je turistički cvijet s pet latica, koji se nalazi u logu Turističke zajednice grada Vodica.

Međutim, kako je, gledajući iz nekoliko kutova, taj turistički cvijet izgledao poput crvene zvijezde petokrake – simbola agresorske vojske tijekom Domovinskog rata, reagirali su branitelji. Smatrajući da je riječ o provokaciji, na radikalni potez odlučio se legendarni tenkist 113. brigade, umirovljeni časnik HV-a Radoslav Juričev-Sudac.

 

 

On je svojim kamionetom pregazio nasade i uništio turistički cvijet. Nakon dva dana, uvidjevši da je pogriješio, da je u pitanju bio ipak samo turistički cvijet, a ne mrska "zvizda petokraka", Juričev-Sudac javno se ispričao za svoj čin i platio prekršajnu kaznu od 800 kuna.

Inače, svi Vodičani koji su utorak prolazili Obalom Juričev Ive Cote bili su oduševljeni zasađenom maslinom u parkiću i pozdravili su ovaj potez vodstva Komunalnog poduzeća "Leć". Jer maslina nije samo sveto drvo, ona je jedan od simbola nekadašnjih težačkih Vodica. Stoljećima su Vodičani živjeli i prehranjivali se od masline i maslinova ulja, od smokava, višanja i vinove loze.

20. travanj 2024 07:02