StoryEditorOCM
ŽupanijaPojačana kontrola

Sve raspoložive policijske snage na cestama: Vežite pojas, djecu stavite u sjedalice i ne pričajte na mobitel

Piše Šibenski.hr
2. listopada 2018. - 16:45

- U srijedu 3. listopada u vremenu od 13 do 18 sati na našem području će se provesti ciljana preventivno–represivna usmjerena na sankcioniranje prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača, ali i putnika na prednjem i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnom prijevozu djece, i prekršaja nepropisne uporabe mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje, ali i drugim teškim prekršajima, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće- izvijestila je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave Šibensko-kninske

 

Kako se doznaje u policiji, tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju, kao ugrožene u pogledu činjena težih prometnih prekršaja, koji su najčešći uzroci najtežih prometnih nesreća.

 

- Na ovakve ciljane akcije u odnosu na ovu vrstu prekršaja upućuju i naši statistički pokazatelji, iz kojih proizlazi da u proteklih devet mjeseci ove godine zabilježimo ukupno 17 615 prometna prekršaja, što čini porast za 4,1 %, jer je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno ukupno 16 914 ovih prekršaja.

Osim toga zabilježen je značajan porast ciljane vrste prekršaja i to nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika, tako da je ove godine do sada utvrđeno i sankcionirano ukupno 2 759 prekršaj u odnosu na prošlu godinu kada je zabilježen 2 116 ovih prekršaja, što čini porast za 30,4 %.

Međutim, još veći porast broja prekršaja za 100,5 % je zabilježen kod nepropisnog korištenja mobitela i drugih uređaja za vrijeme vožnje, gdje je u proteklih devet mjeseci utvrđeno i sankcionirano ukupno 782 ova prekršaja u odnosu na 390 prekršaja u istom razdoblju prošle godine.

Ovi statistički pokazatelju pokazuju da vozači nedovoljno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti u prometu, što upućuje na nužnost ovakvih čestih i ciljanih akcija u prometu, stoga Vas pozivamo da putem svojih medija upoznate vozače o ovoj preventivnoj-represivnoj akciji i ujedno ih upozorite da poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jer samo svojim propisanim ponašanjem značajno doprinose sigurnosti u prometu, a posebice preveniranju prometnih nesreća s težim posljedicama- istaknula je Kosor.

26. travanj 2024 10:48