StoryEditorOCM
ŽupanijaVjerni Nijemci

Ovaj bračni par odmara u istom mjestu već pola stoljeća: Ni rat nas nije spriječio da dođemo u Tisno gdje ćemo ljetovati do kraja života

22. rujna 2018. - 12:42

Kada su prije 25 godina u Tisnome proslavili "srebrni dolazak" u svoje omiljeno turističko mjesto, o Johanni i Waldemaru Mrotzeku, njemačkom bračnom paru iz Düsseldorfa, pisao je na stranicama Slobodne Dalmacije naš kolega Branko Pavlov.

Upravo nas je povećani faksimil njegova teksta dočekao na stolu dvorane za sastanke u zgradi tišnjanske općinske uprave. Ovaj put povod je bila zlatna obljetnica Mrotzekovih.

Bračni par je, naime, netom ušao u peto desetljeće vjernosti Tisnome, a tako značajan jubilej nije mogao proći bez primanja kod Ivana Klarina, načelnika općine Tisno, kojemu se pridružio i Filip Henjak, direktor tamošnje Turističke zajednice. Svečanosti je u dvostrukoj ulozi domaćina i prevoditelja prisustvovao i Tišnjanin Slavko Stilinović.

Klarinova zahvala na 50-godišnjoj vjernosti Tisnome i otoku Murteru ganula je vitalni bračni par, koji su obećali da će svoja ljeta do kraja života provoditi upravo u Tisnome.

Prelijepo Tisno je, kazali su, postalo njihov drugi dom. Fascinirani mjestom još od davne 1969. godine, kada su na putu za Broščicu pokucali na vrata gospođe Karlite i proveli ljeto u kući svoje prve domaćice, ni jedne godine kasnije nisu dvojili kamo će na odmor. Presudna je bila ljubaznost i prijateljstvo Tišnjana.

Čak su se i ratne 1992. godine uputili na omiljeno odredište, no omela ih je prometna nesreća kod Senja. Godinu nakon toga tišnjanski su ih prijatelji zamolili da se zbog sigurnosnih razloga ipak zadrže na Pagu. Kasnije ih, međutim, nitko nije mogao preusmjeriti.

– Doživljavam Johannu i Waldemara kao članove svoje obitelji, a i oni dijele iste osjećaje. Ovakvi su gosti pravi ambasadori našeg mjesta i turizma – iskren je bio Slavko Stilinović.

Zanimljivo je da se jubilej njemačkog bračnog para poklopio s 95. obljetnicom organiziranog bavljenja turizmom u općini Tisno. Prema riječima Filipa Henjaka, ima gostiju koji u Tisnome ljetuju po 30, 40, pa i 45 godina, no Mrotzekovi su ipak rekorderi. Zbog toga će se upisati među općinske laureate na svečanosti u povodu Dana općine Tisno i tako trajno zapečatiti ljubav, odanost i zahvalnost.

23. travanj 2024 16:13