StoryEditorOCM
ŽupanijaMoj Prvić

Trideset volontera Turističke zajednice grada Vodica i Ekološke udruge Šepurine zajedno s građanima čistilo uvale otoka

Piše Šibenski.hr
20. rujna 2018. - 14:15

Trideset volontera Turističke zajednice grada Vodica i Ekološke udruge Šepurine zajedno s građanima jutros su u mjestu Šepurine na otoku Prviću proveli akciju čišćenja radi očuvanja okoliša otoka. Akcija je obuhvatila područje obale od prvićkoga mola kod Punte sv. Lucije do uvale Trstevica. Čišćenjem obale volonteri su dali svoj doprinos u održavanju zdravoga ekosustava otoka Prvića i poticanju zajedničke odgovornosti prema prirodi.

 

 

„Uvala Trstevica čini veći dio mjesta Šepurine i jedno je od najljepših mjesta za odmor na otoku. Ovom akcijom želimo naglasiti važnost očuvanja toga prirodnog blaga, potaknuti sve građane na odgovorno ponašanje tijekom boravka u prirodi i poučiti ih o tome kako pravilno sačuvati naš komadić Jadrana, a sve to kako bismo i budućim generacijama ostavili u nasljeđe čiste i lijepe otočne uvale”, izjavila je koordinatorica akcije Anita Franin Pećarica iz Turističke zajednice grada Vodica.

Akcija čišćenja, za koju je svu potrebnu opremu osigurala Coca-Cola u Hrvatskoj, održana je u sklopu njezina društvenoodgovornog projekta Od izvora do mora. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiču se i podržavaju akcije čišćenja obala te se podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

„Problem onečišćenja okoliša jedan je od najvećih s kojima se svijet danas suočava, stoga i u Coca-Coli neprestano tražimo nove načine za očuvanje prirodnih bogatstava i doprinos čistoći okoliša. Akcije čišćenja dio su naših napora kojima se nadamo pridonijeti manjemu zagađenju ambalažnim otpadom hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera. Naš projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada, u kojoj je tvrtka javno obznanila cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega napitka bilo gdje u svijetu osigurava povrat kako bi se one oporabile i mogle ponovno iskoristiti”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

 

 

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom na mrežnoj platformi www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje, uz podršku komunalne tvrtke u odvozu otpada, podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5 000 kuna.

 

22. travanj 2024 19:23