StoryEditorOCM
ŽupanijaDrniš

U subotu i nedjelju svi na Poljanu: Uživat ćete u fantastičnom sajmu pršuta

Piše Šibenski.hr
14. kolovoza 2018. - 16:32

U subotu i nedjelju, 18. i 19. kolovoza održava se 5. Međunarodni festival pršuta u Drnišu. Tom prigodom u gradskom muzeju održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali organizatori, te je otvorena tradicionalna izložba „Povijest Drniškog pršuta“.

- Pršut je jedan od najprepoznatljivijih simbola drniškog kraja i perjanica naše gastronomije. Rekao bih, čak i više od toga – pršut je, zajedno s bogatom tradicijom, običajima, povijesnim spomenicima i djelima Ivana Meštrovića, postao dio naše kulturne baštine. Kulturne i prirodne vrijednosti koje valoriziramo kroz projekte „Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša“, „Adriatic canyoning“ i „Natura Drniš“ temeljni su resursi na kojima planiramo razvoj grada. Činimo sve da Drniš postane i ostane zelena, zdrava i aktivna destinacija. Grad koji vrijedi posjetiti, ali prije svega, grad u kojem je ugodno živjeti. Zato Međunarodni festival pršuta uživa našu punu potporu- kazao je drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Prema Josipe Čupić, direktorice TZ Drniš taj grad iz godine u godinu bilježi značajan turistički rast:
- Stoga smo pri osmišljavanju ovogodišnjeg festivala posebnu pozornost posvetili rastućem turističkom tržištu. Festival se seli na Poljanu, što će doprinijeti njegovoj atraktivnosti. Najveći dio zabavnog i kulturnog programa čine domaći izvođači koji promoviraju gastronomiju, kulturu i običaje drniškog kraja. Za posjetitelje će biti organizirane i ture kroz grad uz pratnju vodiča. Cilj nam je prezentirati Drniš kao vrhunsku gastro destinaciju te atraktivno urbano središte koje vrijedi posjetiti ljeti, ali i tijekom cijele godine- istaknula je Čupić.

Drago Pletikosa, predsjednik Udruge proizvođača Drniškog pršuta istaknuo je kako mu je drago vidjeti kako ova manifestacija raste iz godine u godinu.
- Veseli me sve veći broj izlagača, ali i sve veći broj prijava na natjecateljski dio festivala. To znači da su nas proizvođači prepoznali, te da ocjena stručnog suda drniškog festivala ima svoju težinu. Kao predsjednik Udruge proizvođača Drniškog pršuta zadovoljan sam što smo dobili priliku još aktivnije se uključiti u organizaciju i na taj način doprinijeti sve bogatijoj ponudi naše kraja- poručio je Pletikosa,

Ivona Malenica, voditeljica ureda LAG-a „Krka“ kazala je kako će okupljanje velikog broja proizvođača biti iskorišteno za organizaciju stručnih susreta, okruglih stolova i panel rasprava na kojima će sudjelovati i predstavnici javnog sektora, te poduzetnici u turizmu.

- U stručnom dijelu programa bit će obrađivane najzanimljivije teme iz branše, poput plasmana pršuta kroz turističke kanale prodaje, financiranja projekata iz EU fondova, te mogućnosti kreditiranja proizvodnje. U stručnom dijelu će sudjelovati predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Hrvatske gospodarske komore, ZABA-e...- naglasila je Malenica.
 
Autor izložbe „Povijest Drniškog pršuta“ je Davor Gaurina iz Gradskog muzeja Drniš:
- Izložba je nastala 2013. godine i sad već tradicionalno prati festival. Svake godine izložbu nadopunjujemo novim saznanjima. Donosi kronološki prikaz prerade svinjskog mesa još iz antičkih vremena, prve eksplicitne zapise o proizvodnju pršuta iz Šibenskog statuta, početke ozbiljnije proizvodnje za tržište te povijesna postignuća kao što je dobivanje zaštite zemljopisnog podrijetla od strane Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije.

24. travanj 2024 20:27