DOBAR POSAO Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo dozvole tvrtki GIRK Kalun d.d. za nastavak gospodarenja otpadom GIRK Kalun osigurava bolji život Drnišanima

DOBAR POSAO Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo dozvole tvrtki GIRK Kalun d.d. za nastavak gospodarenja otpadom


Negativna kampanja, inicirana iz određenih interesnih krugova, dovela je do toga da Grad Drniš pokrene proces za ukidanje dijela dozvola na temelju kojih GIRK Kalun obavlja poslove oporabe otpada što je negativno utjecalo na poslovanje i ugled tvrtke. Jednu od dozvola privremeno je ukinuo Upravni sud, ali samo do okončanja obnove postupka. Radilo se o proceduralnim pogreškama pri njihovu izdavanju, a ne o eventualnom neispunjavanja tehnoloških uvjeta poslovanja. GIRK Kalun, otpad koji se spominje, koristi kao alternativno gorivo i dodatak sirovini u pećima s visokim temperaturama koje su sastavni dio proizvodnje vapna a ne, kako je bilo zlonamjerno navedeno, kao spalionica otpada.


Zaštita okoliša


Korištenjem ovog energenta smanjuje se ispuštanje CO2 u atmosferu što je u skladu s odrednicama politike EU-a i pri tome nema nikakvih štetnih utjecaja na zdravlje ljudi ili prirodu premda je kontrola svih procesnih parametara kontinuirana i neovisna.
GIRK Kalun je tvrtka akreditirana prema normama ISO 9001 za upravljanje kvalitetom i ISO 14001 za upravljanje okolišem. Također, posjeduje laboratorij za kontinuirana ispitivanja ulaznih i izlaznih materijala, a za ona ispitivanja za koja nema vlastite kapacitete, koristi usluge najpoznatijih akreditiranih laboratorija u RH. Ovakav način rada osigurava ispunjavanje svih sigurnosno-tehničkih zahtjeva i izbjegavanje bilo kakva negativnog utjecaja na zdravlje i okoliš. Od početka 2005. obavlja se djelatnost gospodarenja otpadom i nije bilo niti jednog incidenta niti nesretnih slučajeva.


Obnova dozvola


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom, Služba za gospodarenje otpadom i prekogranični promet otpadom, odlukama od 31.7. 2018. izdalo je obnovljenu Dozvolu za gospodarenje otpadom i Dozvolu za gospodarenje otpadom za opasni i neopasni otpad. GIRK Kalun ispunjava sve propisane uvjete, a prigovori Grada Drniša odbačeni su kao neargumentirani i neutemeljeni pa u skladu s tim može se nastaviti s gospodarskim aktivnostima.


Borba za opstanak


GIRK Kalun d.d. tvrtka je koja djeluje na zahtjevnom tržištu i u stalnoj je borbi s vrlo jakom konkurencijom. Ova vrsta industrije ne spada u visokoprofitabilne ili industrije u porastu, kao što je to turizam koji se razvija na obali. Stoga u stalnoj borbi za opstanak GIRK Kalun daje sve od sebe da zadrži stotinjak radnih mjesta koja mnogo znače za slabo razvijeni Drniš. Među zaposlenicima je 15 posto visokoobrazovanih kadrova i nositelja doktorske titule. GIRK trenutačno zapošljava gotovo pet posto ukupnog stanovništva grada Drniša i pri tome, nesebično u skladu sa svojim mogućnostima, pomaže sportske klubove i kulturne i nevladine udruge te širu zajednicu.  

Naslovnica Županija

Najčitanije

Pobuna u zaleđu Skradina Evo što su dobili umjesto stadiona; Mještani Gračaca i Sonkovića ostali su zaprepašteni odlukom o sakupljanju smeća u blizini njihovih kuća i polja: recikliranje da, reciklažno dvorište u selu NE!

Evo što su dobili umjesto stadiona; Mještani Gračaca i Sonkovića ostali su zaprepašteni odlukom o sakupljanju smeća u blizini njihovih kuća i polja: recikliranje da, reciklažno dvorište u selu NE!
Tridesetak mještana Gračaca i Sonkovića, sela nadomak Skradina, okupili su se kod nogometnog igrališta nekadašnj...
Evo što su dobili umjesto stadiona; Mještani Gračaca i Sonkovića ostali su zaprepašteni odlukom o sakupljanju smeća u blizini njihovih kuća i polja: recikliranje da, reciklažno dvorište u selu NE!

MALO IM ZA SRIĆU TRIBA Ovo je priča o ženama koje su zahvaljujući nacionalnom programu 'Zaželi' dobile posao i svakodnevno se brinu o 1064 stare i nemoćne osobe diljem županije: Sam Bog ih je poslao!

Ovo je priča o ženama koje su zahvaljujući nacionalnom programu 'Zaželi' dobile posao i svakodnevno se brinu o 1064 stare i nemoćne osobe diljem županije: Sam Bog ih je poslao!
Teško je pronaći riječi kojima se može opisati radost, veselje i sreća na licima osoba, mahom starijih od 70, ka...
Ovo je priča o ženama koje su zahvaljujući nacionalnom programu 'Zaželi' dobile posao i svakodnevno se brinu o 1064 stare i nemoćne osobe diljem županije: Sam Bog ih je poslao!