StoryEditorOCM
ŽupanijaRadio pijaca

Petoga se u Drnišu liti uvik pazarilo; Tako će biti i ove nedjelje u srcu grada

4. kolovoza 2018. - 14:48

Petoga se u Drnišu liti uvik pazarilo. I uvik je to bio dan od šušura i zabave. Da bi se prisjetili zajedno kako nam je bilo lipo, a novim generacijama pokazali kako je izgledao drniški pazarni dan Radio Drniš, 5. kolovoza 2018. godine organizira – noćni sajam običaja i tradicije drniškog kraja – Radio pijacu, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i na Dan hrvatskih branitelja, sa početkom u 21 sat na prostoru gradske tržnice u Drnišu.

Sajam je namijenjen promoviranju tradicije, kulture, zanata, običaja i gastronomije drniškog kraja, te osnaživanju položaja Drniša na karti kontinentalnog turizma. Projektom se želi educirati nadolazeće generacije i potvrditi da kulturna baština, tradicija i turizam idu zajedno.

Na tržnici, u srcu Drniša bit će predstavljen rad kulturno umjetničkih udruga i udruga građana, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a svoje radove predstavit će i izrađivači suvenira te eko etno proizvoda. Drugim riječima tridesetak izlagača sira, pršuta, vina, meda, rakija, suvenira, nakita, eko voća i povrća, promovirati će sve ono što su vrijedne ruke proizvele.

Pjevači Kulturno umjetnička udruge KUU Miljevci će nam zaojkati, a nastupiti će i KUD Sv. Ilija iz Kljaka. Uz njih na gitari, harmonici i kontrabasu sve okupljene zabavljati će glazbeni trio sa dalmatinskom pismom. Ujedno ističemo kako će biti i dvije radionice za djecu, jedna u kojoj će oni malo stariji učiti kako se izrađuje susak, i druga – radionica crtanja zadane teme, najbolji crtež bit će nagrađen a sva će djeca dobiti slatke utješne nagrade.

Ove godine za datum održavanja izabrali smo državni praznik, za Hrvatsku i za Drnišane jako važan datum, 05. kolovoza – Oluja, dan kada je oslobođen Drniš i cijeli drniški kraj. I želja nam je da se okupimo u Drnišu, zabavimo i zasviramo – da se vidi da nas ima. I da se još uvijek znamo zajedno zabaviti.
Ujedno poklopilo se sa danom u mjesecu kada se u Drnišu tradicionalno zaista održava sajam. Stariji će znati - petoga se u Drnišu uvijek pazarilo.
I uvijek je to bio dan od šušura i zabave. U društvenom tkivu života u Drnišu uvijek je bitnu stavku predstavljala pijaca. One mlađe, koji ne znaju, želimo naučiti da se petog dana u mjesecu, od lipnja do studenog, u Drnišu održava sajam- kazala je Matilda Jelčić- Stojaković, direktorica Radio Drniša.

Projekt 'Radio pijaca' više puta nagrađivan je od Hrvatske udruge radija i novina HURIN-a kao najbolja manifestacija u Hrvatskoj u organizaciji radio postaje.

Za sve one koji nam se žele a ne mogu pridružiti tu je prijenos uživo na 89 MHz.
 

23. travanj 2024 16:47