StoryEditorOCM
ŽupanijaPROŠLA KRIZA

Vratile su se 'zlatne godine' za tržište nekretnina: Dva milijuna eura za kuću uz more? Može, kupljeno!

Piše Katarina Rudan
2. kolovoza 2018. - 21:50

Ako ste mladi i bogati, ili, dobro zaposleni i kreditno sposobni, ili možda stariji s podebljom ušteđevinom i želite se "skrasiti" i kupiti nekretninu na širem šibenskom području - ne brinite se. Na tržištu nekretnina ima svega, za svaki ukus i džep, kako uz obalu tako i u zaleđu. Od građevinskog zemljišta, preko kuća, starih i novih, s bazenom ili bez, apartmana, stanova, poslovnih prostora do ekskluzivnih vila. Vratile su se "zlatne godine" za tržište nekretnina, kažu nam u većini šibenskih agencija koje se bave posredovanjem kod njihove prodaje. Najbolje to znaju u jednoj od najstarijih agencija za nekretnine, agenciji "Interservis Bulat" d. o. o. iz Šibenika, koja aktivno radi od 1995. godine.


Kupuje se svašta


- Bilo je godina kad je sve išlo dosta dobro, tamo sve do 2008., a onda je došla kriza i recesija i godinama je bilo zatišje na tržištu nekretnina. Puno se agencija u to doba zatvorilo, a mi smo - hvala Bogu - preživjeli. Zadnje četiri godine osjetio se blagi pomak. Prije dvije godine nastao je pravi "bum" kad su Šibenčani počeli opet kupovati nekretnine, posebno u starom dijelu grada ili uz obalu i ulagati u turizam. Naravno, kupovali su i drugi, domaći i stranci. Ova, 2018. nas podsjeća na godinu prije krize kad smo najbolje poslovali. Najbolji dokaz tomu je što se prije tri ili četiri godine puno nekretnina razgledavalo i dugo razmišljalo do samog donošenja odluke i kupnje. Jedna realizacija u prosjeku bi trajala i do pola godine. Danas,od razgledavanja do sklapanja ugovora i isplate novca ne prođe više od dva, maksimalno tri tjedna - kaže šefica agencije Renata Bulat.

Preko njihove agencije trenutno se prodaje oko 1600 različitih nekretnina na području Šibensko-kninske županije, a Renata kaže da se kupuje svašta i kupuju svi.


Važna je lokacija


Što to znači - upitala sam.
- Evo, trenutno se najviše kupuju nekretnine uz more, a kupuju ih i mladi i oni stariji. Za gotovi novac ili na kredit. U vrijeme sezone, kad je puno domaćih i stranih turista, najviše se prodaju jednosobni i dvosobni apartmani i obiteljske kuće. Uglavnom, kupci gledaju da im nekretnina služi za odmor, ali i za iznajmljivanje. Kupuju se i građevinska zemljišta, također uz more. Zanimljiva je informacija da se tijekom ljeta stanovi u Šibeniku uopće ne prodaju iako ih mi imamo u ponudi. Čak se nitko na javi niti za razgledavanje. Stanovi idu u vremenu od rujna pa do kraja svibnja - kaže Bulat i dodaje da se ne može govoriti o drastičnom rastu cijena nekretnina.

Trenutno se kvadrat stana u Šibeniku kreće od 1000 do 1500 eura što ovisi o lokaciji i starosti objekta. Primjerice, dvosobni stan od 62 kvadrata u zgradi na Vidicima prodaje se za 80.000 eura. Kad je riječ o građevinskom zemljištu, ekskluzivne lokacije nikad ne gube vrijednost. I za kuće i vile nemoguće je reći prosječnu cijenu po kvadratnom metru, jer svaka je kuća - kako nam je rekla Renata - individualna i cijena ovisi o lokaciji, veličini terena i stambenog prostora, uređenosti, starosti objekta i ostalim karakteristikama.


Interes i za zaleđe


Od najskupljih nekretnina čija je prodaja realizirana na šibenskom području, navodi vilu u Žaboriću, prvi red do mora, "tešku" 2,370.000 eura. Kupili su je stranci. U toj prodaji nisu posredovali, ali imaju i oni u ponudi vila od milijun i više eura. Primjerice, jedna u Tribunju koja se prodaje za 1,099.000 eura. Bulatova navodi da su cijene, posebno vila, nekad precijenjene, ali da ima i onih koje tako visoku cijenu zaslužuju. Inače, njezina agencija posreduje i u prodaju nekretnina na drniškom i kninskom području, te u zaleđu Šibenika.

Na kninskom području najviše nekretnina, posebno stanova, kupuje država, odnosno APN za svoje potrebe.
- Što se tiče zaleđa, imamo upita, posebno kad se radi o starim kamenim kućama, ali je u većini slučajeva nemoguće realizirati kupoprodajni ugovor zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. I to nam stvara problem. Evo, sad smo upravo u pregovorima za jednu nekretninu u skradinskom zaleđu za koju nema takvih problema. Kuću kupuje jedan Nijemac, iako nema vode nego gusternu, ali njemu se taj starinski stil života sviđa - kaže Renata na kraju.


Gradska jezgra


Da se tržište nekretnina stabiliziralo i pokrenulo, potvrdili su nam i u šibenskim agencijama "Dalmat & hormus" i "RE/MAX". U agenciji za nekretnine "Dalmat & hormus", koja je otvorena 2003. godine, kažu da je od 2014. pa do danas stanje sve bolje i bolje, a posebno se to osjeti ove godine. Agencija "RE/MAX" ima trogodišnje iskustvo s prodajom nekretnina. Broker Nino Lelas navodi da su i cijene u odnosu na prije tri godine porasle, a porasli su i ponuda i potražnja.

- Čini mi se da nekretnina nedostaje s obzirom na to kolika je potražnja. Trenutno, na našoj web-stranici je 300 nekretnina u ponudi. Pretpostavljam da je kod nas kao i kod drugih agencija što se tiče potražnje. Najtraženiji su stanovi, a uz more su to apartmani i tereni za gradnju. Veća je potražnja i za stambenim objektima u staroj gradskoj jezgri Šibenika nego prije tri godine. Što se cijena tiče one su porasle jer je potražnja veća i često nisu realne, iako smo još uvijek puno jeftiniji od Zadra i Splita. Šibenik je u razvoju, postajemo sve interesantniji, ali trebat će još vremena da stignemo susjedne gradove. Uz to, naš veliki problem u centru Šibenika je parking, jer ako čovjek kupuje stan htio bi imati i parkirno mjesto - rekao je Lelas.

24. travanj 2024 18:47