StoryEditorOCM
ŽupanijaBijela kuga

"Umire" i Šibensko- kninska županija: U novoj školskoj godini upisan 71 prvašić manje nego lani

Piše Katarina Rudan
26. srpnja 2018. - 11:01

Točan broj upisanih učenika u prve razrede po odjelima u osnovnim školama na području Šibensko-kninske županije, kako prijašnjih, tako i u novoj školskoj 2018./2019. godini, bit će poznat tek na početku nastave.

Naime, često se na početku nove školske godine događa da roditelji svoje mališane "prebacuju" iz jedne škole u drugu ili iz odjela u koji je upisan u neki drugi, no ukupan broj prvoškolaca je više-manje poznat. Prema podacima kojima raspolaže županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport, na jesen će u osnovne škole kojima je osnivač Županija i one kojima je osnivač Grad Šibenik krenuti ukupno 846 mališana.

– To su privremeni rezultati koje smo prikupili po školama, ali većih odstupanja tu neće biti. Može se dogoditi da se netko doseli ili odseli, no to je zanemariv broj. Dakle, u devet škola kojima je osnivač Grad Šibenik i 14 kojima je osnivač Šibensko-kninska županija ukupno je 71 prvašić manje u odnosu na prošlu 2017./2018. školsku godinu, kad smo ih imali 917. Taj trend pada broja prvoškolaca se, nažalost, nastavlja. Istina, u šibenskim gradskim osnovnim školama ove je godine prijavljeno 13 prvašića više, ali je u županijskim čak 84 manje te tako dolazimo do podatka da je na području cijele županije 71 prvašić manje – pojasnila je Diana Ercegović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport.


Najmanje u Vodicama


U najvećoj osnovnoj školi u županiji po ukupnom broju učenika, Osnovnoj školi Vodice, u sastavu koje je i Područna škola Tribunj, ove je godine najveći pad. Prijavljeno je 78 učenika u prvi razred, što je čak 27 manje nego lani, kad su ih imali 105.

Vodičane to previše ne zabrinjava jer oni nemaju demografskih problema. Jednostavno, takva je godina, reći će, a sljedeće će prvašića opet biti više. Sve manje je učenika, a to je trend već niz godina, i u kninskim osnovnim školama. U dvije osnovne škole ove je godine prijavljeno 29 prvaša manje u odnosu na lani. U Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti s područnim školama u Golubiću i Kijevu 14, te u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana 15 prvašića manje. U drniškoj Osnovnoj školi Antuna Mihanovića Petropoljskog te pripadajućim područnim osnovnim školama u Oklaju, Drinovcima i Gradcu ukupno je osam prvoškolaca manje, što je relativno zadovoljavajući podatak.



U Osnovnoj školi Kistanje pet je manje prijavljenih prvašića, u Osnovnoj školi "Murterski škoji" Murter devet, Pirovcu pet, Rogoznici deset, u Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba Tisno dva te u Čistoj Velikoj četiri manje.


Primošten 'u plusu'


U osnovnim školama u Primoštenu i Skradinu prvaša je ove godine više, u Primoštenu pet, a u Skradinu četiri.

Lijepe vijesti dolaze i iz Zagore i s otoka Zlarina. U unešićkoj Osnovnoj školi Jakova Gotovca, kojoj pripada i Područna škola u Mirlović Zagori, ukupno je prijavljeno osmero prvaša, čak šest više nego prošle školske godine, kad su ih imali samo dvoje.

U Područnoj školi Zlarin, koja je u sastavu šibenske Osnovne škole Meterize, na jesen će, prema pijavama, u školske klupe također sjesti šestero prvoškolaca, što se dugo nije dogodilo. Važno je napomenuti da ni jedna područna škola u županiji, ako ove godine nema prvašića, neće zatvoriti svoja vrata,

– Mi ne mijenjamo mrežu škola ako se i dogodi da u nekoj područnoj školi trenutačno ima samo jedan ili dva učenika do četvrtog razreda, a nema novih za upis, jer će ih biti sljedeće ili možda za dvije godine. Vrlo je važno da je u nekom mjestu otvorena škola, da djeca u nju idu i zato zaista ne pribjegavamo njihovu "ukidanju". Nije problem organizirati prijevoz učenika do najbliže škole, ali cilj nam je da se život u jednom selu, mjestu, odvija i kroz odgojno-obrazovni rad – na kraju će Ercegović.

27. travanj 2024 04:09