Drniš Ovaj grad u našoj županiji prvo je mjesto u Dalmatinskoj zagori sa sustavom javnih bicikla

Drniš

U srijedu je u Drnišu pušten u rad i dan na korištenje korisnicima sustav javnih bicikla.

Sustav javnih bicikla na području Grada Drniša nabavljen je kroz projekt Adriatic Canyoning - ADRIATIC CANYONS ADVENTURE TOURS. Projekt Adriatic Canyoning financiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., u  sklopu njegove treće prioritetne osi „Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”. Ukupna  vrijednost mu je 1.879.251,32 EUR, od čega je sufinanciranje iz EU sredstava 1.597.363,59 odnosno 85%. Projekt je započeo 1. srpnja 2017., a trajat će 30 mjeseci, odnosno  do 31. prosinca 2019. godine.

Pored Grada Drniša, partneri na projektu su Grad Široki Brijeg i Općina Grude (BiH), Grad Obrovac i Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA (Hrvatska) i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog (Crna Gora).

Sustav javnih bicikli na području Grada Drniša čine dva punkta s terminalom i biciklima. Jedan punkt je postavljen u samom centru grada – pored Autobusnog kolodvora, a drugi pored seoskog domaćinstva Etnoland na Pakovu Selu, kojeg godišnje posjeti preko 40 tisuća gostiju iz različitih dijelova svijeta.

Kroz projekt su nabavljena dva terminala i 12 bicikli – 8 gradskih (klasičnih) i 4 brdska bicikla.

Sustav javnih bicikli namijenjen je svim građanima Drniša, te posjetiteljima i turistima, kojima će se ovim projektom osigurati dodatni turistički sadržaji.

Potrebno je naglasiti da je ovo prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske zagore, koja se sve više profilira kao cikloturistička destinacija.A Grad Drniš i ovim projektom pokazuje da ulaže u održivost i zaštitu okoliša, a sve uz primjenu modernih tehnologija i praćenje europskih trendova.

Cilj projekta Adriatic Canyoning je upravo da destinacije u jadranskom zaleđu postanu prepoznatljive kao outdoor destinacije, koje će kroz aktivnosti održivog korištenja i posjećivanja lokaliteta prirodne i kulturne baštine podići kvalitetu domaćeg stanovništva, a kroz aktivnosti razvoja održivih turističkih proizvoda poput sustava javnih bicikli doprinijeti gospodarskom razvoju lokalne zajednice.

Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u 17 hrvatskih gradova i općina među kojima je od danas i Drniš. Nakon službenog predstavljanja projekta, uslijedila je probna vožnja javnim biciklima, a uzvanicima je najatraktivnija bila jednostavnost korištenja putem besplatne mobilne aplikacije „nextbike“ za brz i jednostavan najam bicikala. Sustav javnih bicikala značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem, a također utječe i na produljenje turističke sezone.

Grad Drniš je sklopio ugovor o održavanju sustava javnih bicikli u probnom periodu od 3 mjeseca sa tvrtkom Sustav javnih bicikli d.o.o. u razdoblju od 11. srpnja do 11. listopada 2018. godine, tako da jednom registrirani korisnik u Drnišu nextbike bicikle može koristiti u više od 150 gradova u svijetu pri čemu uživa u neograničenom broju besplatnih vožnji u trajanju do 30 minuta.
 

Naslovnica Županija

Najčitanije

Pobuna u zaleđu Skradina Evo što su dobili umjesto stadiona; Mještani Gračaca i Sonkovića ostali su zaprepašteni odlukom o sakupljanju smeća u blizini njihovih kuća i polja: recikliranje da, reciklažno dvorište u selu NE!

Evo što su dobili umjesto stadiona; Mještani Gračaca i Sonkovića ostali su zaprepašteni odlukom o sakupljanju smeća u blizini njihovih kuća i polja: recikliranje da, reciklažno dvorište u selu NE!
Tridesetak mještana Gračaca i Sonkovića, sela nadomak Skradina, okupili su se kod nogometnog igrališta nekadašnj...
Evo što su dobili umjesto stadiona; Mještani Gračaca i Sonkovića ostali su zaprepašteni odlukom o sakupljanju smeća u blizini njihovih kuća i polja: recikliranje da, reciklažno dvorište u selu NE!

MALO IM ZA SRIĆU TRIBA Ovo je priča o ženama koje su zahvaljujući nacionalnom programu 'Zaželi' dobile posao i svakodnevno se brinu o 1064 stare i nemoćne osobe diljem županije: Sam Bog ih je poslao!

Ovo je priča o ženama koje su zahvaljujući nacionalnom programu 'Zaželi' dobile posao i svakodnevno se brinu o 1064 stare i nemoćne osobe diljem županije: Sam Bog ih je poslao!
Teško je pronaći riječi kojima se može opisati radost, veselje i sreća na licima osoba, mahom starijih od 70, ka...
Ovo je priča o ženama koje su zahvaljujući nacionalnom programu 'Zaželi' dobile posao i svakodnevno se brinu o 1064 stare i nemoćne osobe diljem županije: Sam Bog ih je poslao!