StoryEditorOCM
ŽupanijaBetina

Na Murteru se igra tvrda partija, a ulog nisu ni vino, ni janjetina: Načelniče Klarin, budi od riči, vrati zog za balote!

9. srpnja 2018. - 16:11

Jaka, tvrda partija igra se u Betini, vrlo značajna za tamošnje boćare. Ulog nije pečena janjetina i vino, nego - ni manje ni više - stari balotaški zog na Belinoj rivi, porušen prije nekoliko godina, kada se poljepšavao mjesni Trg na moru, u sklopu otvaranja Muzeja betinske drvene brodogradnje, i, unatoč čvrstom jamstvu Općine Tisno, nikad obnovljen.

Da je i sada na mjestu gdje je 80-ih godina napravljen, zog bi se pružao nedaleko ispod brončanog spomenika kalafatu, obuhvaćajući trokut zelenila zasađen prilikom preuređenja Beline rive. Ima klub koji se natječe u županijskog ligi i već 28 godina priređuje najstariji balotaški turnir u županiji svoj natjecateljski teren - to nije u pitanju - no, bez boćališta na obali Betini je iščupana duša i davni običaj, mjesto svakodnevnih vježbanja igre, radosnih susreta balotaša i navijača, također prvorazredna turistička atrakcija pod vedrim nebom "za svakog lipog vrimena", jednoglasni su Betinjani.

Suparnik Boćarskog kluba "Betina" u ovoj simboličnoj partiji balota je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno, kojeg vodstvo kluba proziva za nesportsko ponašanje, u najmanju ruku. Već tri i po godine obećava im o trošku proračuna izgraditi jednak zog na Belinoj rivi i svaki put "samo što nije“, da bi u posljednjem trenutku iskrsnulo nešto nepredviđeno, govori Slavko Čubrić, predsjednik i trener, a potvrđuju njegovi glavni suradnici i "prateći vokali“, kako se sa zrnom humora predstavljaju članovi kluba Rajko Škevin i Mile Burtina.

Balotaškim rječnikom, Betinjani u pokušajima dogovora valjaju, a tako igra i Klarin. Sve do zadnjeg, kada naglim izbijanjem izbaci balotu suparnika s terena. Osim usmenog obećanja, Klarina bi na izgradnju novog zoga trebala obvezivati odluka Općinskog vijeća, potpora dvaju saziva mjesnog odbora betinskim boćarima, te palac gore koji zahtjevu kolega balotaša daju Vaterpolski klub "Brodograditelj“, jedriličari "Žala“ turistička zajednica i svi ugostitelji na rivi, čitko se vidi na prigovoru idejnom projektu uređenja trga na moru boćarskog kluba. To je bilo u prosincu 2014., kada je boćarima stigla jedino usmena obavijest da će se rušiti zog.

- Boćalište je, međutim, bilo na početku Beline rive koja prvotno nije bila obuhvaćena preuređenjem trga i gdje je kasnije postavljen spomenik. Kada sam upitao izvođača radova zašto ga ruše, kazao je samo: "Rekli iz općine, otkud znam!" - govori Slavko Čubrić, uz tvrdnju da je njihov zog svojevoljno porušio nitko drugi do Klarin, a sada vječitim izvrdavanjima danih obećanja ne pokazuje ni elementarno poštovanje prema sijedim glavama predstavnika betinskih boćara, ljudima koji bi mu mogli biti očevi.

- Od početka načelnik Klarin govori da budemo bez brige, da se zog treba uklopiiti u novi izgled Beline rive. Nemamo ništa protiv, dapače, no već tri i po godine vuče nas za nos i drži glupanima. Nikad nije rekao da nam boćalište neće vratiti i uvjeren sam da će klub u sljedećem koraku trebati zaigrati na sudsku tužbu protiv Klarina i općine, jer načelnik jako dobro zna zašto izigrava obećanje - dodaje Mile Burtina, inače poznati brodograditelj.

Betinski boćari sumnjaju da Klarin pogoduje nekim utjecajnim turističkim iznajmljivačima u neposrednoj blizini njihova nekadašnjeg zoga. Smetala im je vesela graja dok bi se ljeti do kasnije igrale balote, a koriste i javnu površinu za pogodan parking svojih gostiju. Zarađivali bi od turizma, ali žele da se ni domaći ni gosti ne pričinjaju živima! - komentiraju domaćini.

U tom višegodišnjem zavlačenju, Općina Tisno čak je angažirala arhitekta Lasinovića da izradi projekt nove balotaške staze za cijenu od 70 tisuća kuna, pa se ništa nije dogodilo, osim što se u međuvremenu mijenjala lokacija zoga, na rivu kod spomenika Betinjanima palim u partizanskoj borbi. Protiv toga su, međutim, peticijom ustali neki mještani, te je Općina napustila zamisao i tako u krug, bez kraja i konca, kazuje Burtina. Ne misle ni oni da je to dobra lokacija za balote, no i s time su bili zadovoljni. Kao da je riječ o kakvom europskom projektu, a ne zogu za čiju izgradnju nije obveza raspisati natječaj, budući da zbog razmjerno niske cijene spada u kategoriju tzv. lokalne izvedbe!

- S Klarinom smo uvijek na početku - tvrdi Čubrić i nastavlja da su balote u Betini tradicija kakvu nema ni jedno mjesto na otoku i malo koje u županiji: igraju se već 200 godina, a jedna prastara drvena boća, izvađena iz mulja kada se rivu prekapalo zbog kanalizacije, ima svoje mjesto u Muzeju drvene brodogradnje.

Uostalom, ako je muzej koncipiran kao muzej na otvorenome, s portom i rivom, tada su zog i balotanje neraskidivi dio mišćanske tradicije. Klub osnovan 1990. danas broji 30-ak članova, od kojih je 15 aktivnih. Na diku im je punih osam godina na prvome mjestu u županiji, dvije godine zaredom dali su državne reprezentativce, a jednom su bili viceprvaci i brončani u Hrvatskoj. Uz vaterpoliste i jedriličare, betinski sportaši jedini su s Murtera "prošli Kapelu", ističe Čubrić. Ne da bi tamo otišli na poznatu janjetinu, nego je to ilustracija kako su dometima bili izvan granica, ne samo otoka, nego i županije.

Predsjednik kluba izbrojio je da su u posljednje dvije godine svaka tri mjeseca odlazili na sastanak s načelnikom i uvijek bi ih lijepo primio s jednakim obećanjima na ispraćaju. Posljednji put, u svibnju, donijeli su mu vlastiti projekt, s cijenom od 36 tisuća kuna, a snizili bi ga, vele, i na 30 tisuća, smatrajući da od javnog novca treba uzeti što manje. Niti s upola jeftinijim iznosom Klarin nije bio zadovoljan - naprotiv, nazvao je to "niskim udarcem" od strane Boćarskog kluba.

- Znate, priveo je razgovor kraju Mile Burtina filozofski - ovdje u Betini je kao u Šibeniku, a u Šibeniku je kao u cijeloj državi. Svatko nekome laže i gleda ga u oči!

Načelnik Klarin bio je važnijim poslom spriječen kazati svoje o betinskome zogu: "Žao mi je, imam žurnu obiteljsku obvezu, ništa prije ponedjeljka!" kazao je kratko na telefon.


KAD ČEHINJE NAVIJAJU
Uđi, Rajko, uđi, Rajko!
Razgovoru se potkraj pridružio i Željko Burtina, tajnik boćarskog kluba 'Betina' i Milin brat.
- Skužajte, kopa sam kumpire - ispričao se, na što mu je Čubrić u dobrom duhu uvijek na šalu spremnih Betinjana odgovorio da i oni kopaju s novinarom cijelo vrijeme, al' po drači.
Željko je skrenuo pažnju na važnost smještaja balotaškog zoga u središtu mišćanskih zbivanja, poput betinskoga na rivi, jer je takav način igre, s publikom i svojevrsnim mediteranskim teatrom koji nastaje oko balota, vrlo motivirajući za regrutiranje novih, mladih boćara. To je toliko snažan poticaj da je susjedni Murter recimo, ukidajući sličan zog, doživio da se klub raspao i bilo je kasno kada su shvatili pogrešku i vratili boćalište na obalu. Sada lipu igru balota u Murteru održava nekolicina Betinjana, računajući i Željka Burtinu, a 'svita bude okupljeno i stotinu, više nego u okolnim lokalima'!
Na starome betinskome zogu svoje zvjezdane trenutke doživio je Rajko Škevin. Možete misliti, pričaju ovi momci u zlatnim godinama, koliko čoviku narastu krila kada prpošne Čehinje, ponesene navijanjem domaćih, skandiraju: 'Uđi, Rajko, uđi, Rajko!'. Onda to vide mlađi, pa bi i oni ulazili s balotom u ruci, jel' tako, a tate bi i dalje igrali, sinovi naši... Na svome zogu, na svojoj Belinoj rivi!


Žao mi je, imam žurnu obiteljsku obvezu, ništa prije ponedjeljka! - rekao je načelnik Klarin kada smo ga pitali za komentar

19. travanj 2024 18:07