StoryEditorOCM
ŽupanijaNa "Prominskom bronzinu" više od tisuću ljudi

Prominjanke okupljene u ekipu "Ko trlja" skuhale najbolju kurmu(FOTO)

Piše Katarina Rudan
25. lipnja 2018. - 16:38




Pet Prominjanki okupljenih u ekipu "Ko trlja" skuhale su, prema ocjeni stručnog žirija, najbolju kurmu, odnosno janjeće tripice. Drugo mjesto pripalo je ekipi "Vukela", a treće ekipi "Roko". U natjecanju kuhanja kurme sudjelovalo je osam ekipa.

Sve se odigralo u nedjelju, uoči Dana državnosti, u Oklaju na trećoj gastronomskoj manifestaciji koju organizira Općina Promina.

- Šta da vam kažem? Čuli ste kako smo skrikale kad su rekli da smo pobijedile. Sretne smo i presretne. Nema niko bolji od nas, rekla je "šefica" ekipe Ivana Marin. Za nagradu su dobile bronzin, koji će im dobro doći za natjecanje slijedeće godine. A onda će kuhati neko drugo, starinsko jelo, koje organizator odredi.


U revijalnom dijelu spizu su spremale i gostujuće ekipe. Bilo je gljiva, uštipaka, biža i janjetine, čobanca...I sve se dijelilo besplatno.

- Na "Bronzinu" prezentiramo tradicionalna prominska jela kako bismo recepturu sačuvali od zaborava. Domaći se natječu u kuhanji određenog jela, a imamo i ekipe koje kuhaju revijalno. Ujedno se održava i 5. Smotra prominskih vina, manifestacija ima i izložbeni i prodajni, te kulturno-zabavni dio. Prilika je to da se na jednom mjestu nađu Prominjani, ali ima tu i Drnišana, Šibenčana, Kninjana i ljudi iz drugih krajeva, rekao nam je načelnik općine Tihomir Budanko te dodao da manifestacija ima za cilj potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi i njihovu prezentacij u turističkoj promociji Općine Promina.

Prominjani su dostavili 19 uzorka vina na analizu, a najbolja vina na 5. Smotri prominskih vina su merlot Stipe Kneževića u kategoriji crnih, te maraština Ivice Džape u kategoriji bijelih vina.

Nagrade najboljim kuharima i vinarima uručili su, uz načelnika općine Budanka, zamjenici šibensko-kninskog župana Darija Puljić i Nikola Blažević.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupli su za koji su lokalni KUD-ovi, a za dobro raspoloženje sudionika manifestacije pobrinuli su se Trio Regula i grupa Dalmatino. Točno u ponoć, velikim vatrometom označen je završetak ovogodišnjeg "Prominskog bronzina", uz poruku organizatora – vidimo se dogodine!





 

25. travanj 2024 02:07