StoryEditorOCM
ŽupanijaODLAZI RAVNATELJ NACIONALNOG PARKA 'KORNATI'

Josipu Zanzi 'presudila' 'Rediviva' i paprene cijene ulaznica?

19. lipnja 2018. - 14:36

Josip Zanze, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati, zatražio je od nadležnog ministarstva, kako se čini, da ga se razriješi s dužnosti. Vijest nam je potvrdilo i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u odgovoru na naš upit o razlozima Zanzina odlaska s čelne pozicije NP-a Kornati usred turističke sezone.

Je li ravnatelj podnio ostavku ili je smijenjen s dužnosti, kako se u šibenskim i murterskim kuloarima govori, pitali smo u Uredu za odnose s javnošću Ministarstva okoliša.

A u odgovoru dobili smo tek jednu, prilično neodređenu rečenicu u kojoj stoji:

- Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zaprimilo je zahtjev Josipa Zanze, ravnatelja Nacionalnog parka Kornati. O daljnjem tijeku postupka ćemo vas pravovremeno informirati.

Pokušali smo nešto više doznati od samog Zanze. Govori se, naime, da je i on i Ministarstvo već duže vrijeme pod strahovitim pritiskom i da određene strukture traže njegovu smjenu. No, Zanze nije bio raspoložen za razgovor, ljubazno nas je zamolio da ga ne povlačimo po medijima, a na izravno pitanje je li smijenjen ili je podnio ostavku, kratko je, bez ikakva komentara, kazao: Nisam podnio ostavku!

- O čemu se onda radi? Zbog čega odlazi, kakav "zahtjev" je podnio, ustrajali smo na pitanjima. Ali, Zanze je ostao neumoljiv: Ne dajem izjave!

I tako, preostaje nam pričekati, baš kako nam je najavljeno iz Ministarstva, "daljnji tijek postupka" o kojemu će nas "pravodobno informirati"…

Magistar ekonomije Josip Zanze izabran je 1. srpnja 2015. za ravnatelja NP-a Kornati na javnom natječaju, između tri kandidata, na temelju njegova prethodnog profesionalnog iskustva i priložene vizije razvoja NP-a, kako to stoji i na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Poslijediplomski studij iz područja ekonomije i turizma pohađao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a na mjesto ravnatelja došao je nakon dugogodišnjeg rada u privatnom sektoru. Bio je direktor vodičke "Drvoplastike" te tvrtke "Zanzini" d.o.o. Vodice, član Uprave "Vodice Plast" d.o.o.. Na čelo NP-a Kornati dolazi pred kraj mandata vlade Zorana Milanovića (i sam je bio čelnik vodičke organizacije SDP-a).

Kad je postao ravnatelj, Zanze je govorio da će "rad u NP-u Kornati biti kruna njegove karijere". Imao je velike planove i ambicije kako Park učiniti samoodrživim, kako značajno povećati prihode javne ustanove koji su zadnjih godina iznosili oko 6 milijuna kuna, a sve to, u to je čvrsto vjerovao, trebala bi donijeti realizacija velikog projekta "Rediviva", teškog 58 milijuna kuna, uglavnom iz EU fondova.

Ravnatelj NP-a Kornati, parka u koji prosječno godišnje uđe oko 150 tisuća posjetitelja, kao ciljeve je postavio cijenu ulaznice od 20 eura po posjetitelju i tri milijuna eura vlastitog prihoda parka, što bi ga činilo samoodrživim. Neki u Murteru drže da su upravo "Rediviva" i visoke cijene ulaznica koje je od lani ravnatelj uveo presudili Zanzi.

Uz ostalo, tu su i odnosi s domicilnim stanovništvom koje na Kornatima ima ugostiteljske objekte i posjede s maslinicima od kojih žive, ali u režimu zaštićenih prirodnih vrijednosti koji im nimalo ne ide na ruku. O tome kako poboljšati uvjete života i rada u Kornatima, ovih su dana predstavnici Udruge "Kurnatari", na čelu s novoizabranom predsjednicom Mandom Turčinov Ježina, razgovarali u Saboru s Brankom Juričev Martinčev, predsjednicom saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a, (koja je sastanak i organizirala) i pomoćnicima ministara zaštite okoliša i poljoprivrede, Igorom Kreitmeyerom i Antom Mišurom.

Razgovor je, kaže Mande Turčinov, bio konstruktivan, a dogovoreno je da će Kurnatarima koji imaju posjede i registrirani OPG biti dozvoljen rekreacijski ribolov u zaštićenim vodama Kornata, koji se alati tradicijskog ribolova mogu koristiti (mreže ostaju zabranjene u kornatskom akvatoriju !) te da će se dozvole za rekreacijski ribolov početi izdavati najkasnije do 15. srpnja.

Udrugu "Kurnatari", tvrdi Mande Turčinov Ježina, vijest o odlasku ravnatelja NP-a Josipa Zanze ošinula je kao grom iz vedra neba. Nije im to nimalo drago, kaže, jer će se sada usporiti započete aktivnosti Kurnatara u dogovoru s ministarstvima.

Inače, neslužbeno se govori da bi Zanze mogao ostati kao v.d. do izbora novog ravnatelja, a potom bi dobio mjesto savjetnika do odlaska u mirovinu, iduće godine.


Zanze je vjerovao kako će prihode Parka povećati realizacija velikog projekta "Rediviva", teškog 58 milijuna kuna, uglavnom iz EU fondova


Ravnatelj Parka u koji godišnje uđe oko 150 tisuća posjetitelja, kao ciljeve je postavio cijenu ulaznice od 20 eura po posjetitelju i tri milijuna eura vlastitog prihoda parka


Udrugu 'Kurnatari', tvrdi predsjednica Mande Turčinov Ježina, vijest o odlasku ravnatelja NP-a Josipa Zanze ošinula je kao grom iz vedra neba

20. travanj 2024 12:52