StoryEditorOCM
ŽupanijaDRNIŠ

Festival sira: Posjetitelji nisu uživali samo u vrhunskom siru; Osladili su nepce i prvoklasnim medom, pršutom, maslinovim uljem, rakijama, likerima, soparnikom, fritulama...

Piše Matilda JELČIĆ STOJAKOVIĆ
16. lipnja 2018. - 20:01

Ovčji sir iz mišine OPG-a Mirka i Ike Validžić iz Oklaja odnio je titulu šampiona na 9. Festivalu sira kojeg je i ove godine na drniškoj Poljani organizirala Hrvatska gospodarska komora za područja od posebne državne skrbi u Kninu, uz suorganizaciju Grada Drniša i pod pokroviteljstvom Šibensko kninske županije.

Zlatnim plaketama okitio se Tomaić Commerce iz Otočca za škripavac i polutvrdi kravlji sir sa tartufima, a srebrne plakete otišle su u Sinj OPG-u Ankica Poljak za mladi kuhani sir, te u Pađene OPG-u Markoš Miloša za punomasni kravlji svježi sir i pađenski svježi. Odlučila je tako stručna komisija sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Nagrade najboljima uručili su dožupanica Šibensko kninska Darija Puljić, Ivan Soža predsjednik Gospodarske komore Šibensko kninske županije i Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

Imena nagrađenih nisu nepoznata, dapače ponavljaju se iz godine u godinu,
- Tijekom proteklih devet godina iskristalizirala su se imena najboljih. Ove godine sudjelovalo je 11 proizvođača, moda se to čini kao malen broj ali došli smo do toga da na festivalu sudjeluju zaista samo najbolji. I dok god je interesa izlagača i posjetitelja sajam ćemo organizirati, evo dogodine je deseti jubilarni - kazao je voditelj ureda Knin HGK Josip Laća.

- Nama je ovo već četvrta titula šampiona. Posla ima toliko da i ne možemo sve stizati a svu robu prodamo na kućnom pragu. Za danas smo morali ostaviti dio sira kako bi imali što ponuditi posjetiteljima. Potražnja je daleko veća od ponude. Receptura nije nikakva tajna, iako ja sam završila tečaj na Pučkom otvorenom učilištu u Kninu prije 12 godine, poslu se samo treba posvetiti i uspjeh neće izostati. Samo mi je samo što se sve manje mladih ljudi odlučuje baviti ovčarstvom, mislim da budućnost sela nije baš svijetla - kazala nam je Ika Validžić.

Posjetitelji festivala, oni koje bura nije omela da uživaju u programu na Poljani, uz svirku uživo, mogli su osladiti nepce i prvoklasnim medom, pršutom, maslinovim uljem, raijkama i likerima, soparnikom, fritulama.

U ponudi su bile prekrasne rukotvorine i suveniri, a oni najmlađu okupili su se oko Ivana Mlađe Tomića, poznatog izrađivača suska iz Siverića, koji ih je učio kako napraviti to malo remek djelo.

25. travanj 2024 10:40