StoryEditorOCM
ŽupanijaOtavice

"Lovac na tenkove" - Ante Toni Meštrović dobio spomenik 27 godina nakon pogibije na Miljevcima

Piše Šibenski.hr
13. lipnja 2018. - 11:37

U utorak je u Otavicama održana svečanost otkrivanja spomen obilježja heroju Domovinskog rata Anti Toniju Meštroviću, u organizaciji Općine Ružić i Udruge 142. drniške brigade, a u nazočnosti Antine majke Kate Meštrović, generala Ante Gotovine te brojnih mještana i prijatelja obitelji Meštrović. Svečanosti otkrivanja spomenika nazočila je i zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić.

Ante Toni Meštrović, rođen 1967., u ljeto 1991. godine pristupio je Zboru narodne garde te je ubrzo postao zapovjednikom „Lovaca na tenkove“ – protuoklopnog voda 4. bojne 113. brigade HV-a. Ante je život izgubio herojski, u izravnom okršaju s najmoćnijim oklopnim vozilom srpskog agresora, u miljevačkom selu Ključ, 07. prosinca 1991. godine.

Koncelebrirano misno slavlje u crkvi Presvetog Otkupitelja – Mauzoleju Ivana Meštrovića,  predvodio je župnik fra Jozo Jukić, nakon čega je podno Meštrovićeve Glavice upriličena svečanost otkrivanja spomenika uz prigodni program u kojem je sudjelovala Klapa Sveti Juraj HRM-a, povijesne postrojbe Šibenska gradska straža i Kliški uskoci te Vodičke žudije.

Spomenik, kojeg je izradio akademski kipar Ivo Đuka, otkrili su majka Kata, general u miru Ante Gotovina, te izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović i ministra branitelja, državni tajnik u Ministarstvu branitelja i ratni zapovjednik 142. brigade HV-a Ivan Vukić Niper.



„Toni je bio junak, domoljub, dragovoljac, ratnik. Bio je najbolji od najboljih. Međutim, na branitelje koji su utkali svoje živote u temelje hrvatske države ja nikada nisam gledao kao na one kojih nema. Oni su s nama, gledaju nas, baš kao što je i Toni danas ovdje s nama. Jednog ćemo se dana ponovno vidjeti, pogledati u oči i tad ćemo morati položiti račune da vidimo jesmo li dali dovoljno od sebe da izgradimo državu za koju su oni poginuli. I zato i ovdje ispred majke koja je izgubila sina jedinca, kao dužnosnik u Vladi RH jamčim vam, da će ova garnitura Ministarstva branitelja voditi računa o tome, da ćemo uz još veći rad uspjeti vratiti dignitet Domovinskog rata, zaštititi dignitet branitelja a posebno obitelji poginulih branitelja“, kazao je državni tajnik Ivan Vukić Niper.

Odlukom Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović Anti Toniju Meštroviću posthumno je dodijeljeno priznanje Red Kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu. Brigadir Ivan Vukić Niper odlikovanje je danas uručio Antinoj majci Kati, a generalu Anti Gotovini uručena je Povelja počasnog građanina Općine Ružić.

U prostorijama Osnovne škole u Otavicama otvorena je izložba ‘Nekad i sad’ Kluba protuzračne obrane Koprivnica, postavljena u suradnji s Udrugom 142. brigade HV-a., na kojoj su predstavljena djela domoljubne tematike slikara Damira Kukavice, te izložba “Hrvatski ratni plakat 1991.-1995.”, Vojnog muzeja MORH-a, autora Marija Reljanovića.
 

22. travanj 2024 11:56