StoryEditorOCM
ŽupanijaDrniš

Grom udario u ruševnu kuću i napravio veliku štetu: "Mislila sam da je eksplodirala granata, djeca su se vrišteći probudila" (FOTO)

Piše Tekst i fotografije: Matilda Jelčić Stojaković
9. lipnja 2018. - 15:48

Drnišani zbrajaju štete nakon jakog grmljavinskog nevremena koje je u noći sa petka na subotu pogodilo šire drniško područje.
Najveće štete zabilježili su vlasnici obiteljskih kuća i vozila na području Gradine.

U ruševno kameno zdanje, u Drnišu poznato kao kuća Nakića Vojnovića, naime, udario je grom, a kamenje se razletjelo po susjednim kućama i vozilima parkiranima u neposrednoj blizini i znatno ih oštetilo.

Kako je riječ o objektu koji spada u zaštićeno kulturno dobro, drniška gradska uprava, po riječima gradonačelnika Josipa Begonje, odmah je angažirala lokalni građevinski obrt kako bi se što prije, o proračunskom trošku, sanirala krovišta vlasnicima obližnjih kuća.

Sa osiguravajućim društvima, pak, dogovorit će se, najavljuje se iz gradske uprave, model obeštećenja vlasnika oštećenih vozila. Dva vozila pripadaju obitelji Hrga, no kako ističe Milena Potkrajšeg Hrga, u udaru groma nisu stradala samo vozila.

- Grom je tako jako udario da sam pomislila kako je eksplodirala granata. Djeca su se vrišteći probudila. Kad sam pogledala vani - imala sam što vidjeti. Hvala Bogu da je nastala samo materijalna šteta. U ime svih nas koji živimo uz taj objekt, pokraj kojega smo prisiljeni svakodnevno prolaziti i mi i naša djeca, apeliram na odgovorne da se se ta ruševna kuća hitno sanira jer je izravna prijetnja našim životima. Suprug mi tek stiže s puta. U šoku je. Prije svega par dana smo kupili novi auto, on ga još nije niti vidio nije, a već je uništen-u dahu je ispričala gospođa Potkrajšek Hrga dok je čekala predstavnike osiguravateljske kuće radi utvrđivanja štete na vozilima.

Njoj i brojnim susjedina, dodala je, oštećena je i bijela tehnika u kućanstvima.
- Pregorjeli su nam televizori, hladnjaci i drugi kućanski uređaji. Stalno razmišljam što se moglo dogoditi da se kuća urušila prema našoj umjesto na suprotnu stranu... Zahvalna sam što se nije dogodila veća tragedija. Iskreno se nadam da će netko, nakon ovog nemilog iskustva reagirati i pristupiti ozbiljno ovom problemu - naglasila je Drnišanka.

Na teren su jučer izašli i Tomislav Dželalija, načelnik Stožera civilne zaštite grada Drniša, pripadnici JVP Drniš i zaposlenici Gradske čistoće Drniš.

Podsjetivši da je objekt Serdara Nakića Vojnovića sa pripadajućom oružarnicom, povijesno iznimno važan, jer se vlasnik iz njega branio za posljednjeg napada Osmanlija na Drniš, dr. Ivo Glavaš, konzervator zaposlen u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Šibeniku istaknuo je kako uz objekt valja žurno postaviti zaštitnu skelu kako ne bi došlo do daljnjeg urušavanja. Od Ministarstva kulture, pak, zatražit će se interventna sredstva za zaštitu tog kulturnog dobra.

16. travanj 2024 07:41