StoryEditorOCM
ŽupanijaPROJEKT OD 12 MILIJUNA KUNA

Murter dobiva novi dječji vrtić 2020.; Djeca su danas u objektu koji ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete ni pedagoške standarde

Piše Katarina Rudan
8. lipnja 2018. - 12:56

Izgradnja zgrade dječjeg vrtića u Murteru već je nekoliko godina na općinskoj listi prioriteta s obzirom na to da se boravak i predškolski odgoj murterskih mališana odvija u neprimjerenom prostoru.

U Murteru radi Dječji vrtić "Pčelica", koji je u sastavu predškolske ustanove susjedne općine Tisno, a trenutno ga pohađa 60 djece u tri mješovite skupine. Objekt je u najmu i ne zadovoljava pedagoške standarde, zbog čega je općina Murter-Kornati donijela odluku o gradnji novog objekta dječjeg vrtića i jaslica. Podsjetimo, aktualni načelnik općine Toni Turčinov svrstao je projekt izgradnje dječjeg vrtića među prioritete još u svojem prvom mandatu, 2013. godine, kad je izabran za načelnika općine.

– Naša su djeca danas u objektu koji ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete ni pedagoške standarde, nemamo jaslice i cjelodnevni boravak djece u vrtiću. Da bismo stvoriti uvjete za kvalitetan rad ustanove koja će prihvatiti svu našu djecu predškolskog uzrasta, donijeli smo odluku o gradnji novog dječjeg vrtića i jaslica. Također, nakon realizacije projekta, upravljanje ćemo povjeriti ustanovi koju smo osnovali – Dječjem vrtiću općine Murter-Kornati. Pripremili smo svu dokumentaciju za novi objekt, nedavno smo dobili i građevinsku dozvolu i sada spremno čekamo otvaranje natječaja za mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Vjerujemo da će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju natječaj otvoriti na jesen – kaže načelnik Turčinov.

Nositelj i investitor projekta izgradnje dječjeg vrtića je Općina, a partner u projektu župa sv. Mihovila. Župa je ustupila teren nadomak istoimene crkve na kojem će se objekt graditi, na čemu su im u Općini jako zahvalni. Procijenjena vrijednost projekta izgradnje i opremanja zgrade vrtića, uključujući izgradnju pristupnog puta te uređenje okoliša, iznosi oko 12 milijuna kuna.

– Ako sve bude išlo po planu, prije svega ako projekt prođe natječaj i Općina dobije nepovratna sredstva iz EU fondova, jer mi iz našeg proračuna ne možemo sami financirati tako veliku investiciju, gradnja bi mogla početi na jesen 2019. godine te u 2020. biti završena – rekla je Turčinov.


OSOBNA ISKAZNICA
Vrtić za 75 mališana
Zgrada dječjeg vrtića "niknut" će na građevinskom zemljištu površine 2739 kvadrata, prema projektu arhitekta Matije Galošića iz arhitektonskog ureda "Crta" iz Zadra. površina zgrada vrtića i jaslica je 1052 kvadrata, što zadovoljava sve propisane standarde za predškolske ustanove. Shodno programu i potrebama, predviđa se organizacija pet odgojno-obrazovnih skupina za ukupno 75 djece, i to za djecu s teškoćama u razvoju, za djecu jasličkog uzrasta te za mješovite skupine vrtićkog uzrasta.

24. travanj 2024 16:38