StoryEditorOCM
ŽupanijaPanika u Rogoznici

Prostorni plan izvan snage! Što će biti s građevinskim dozvolama i legalizacijom? Načelnica optimistična

Piše Vedrana Stočić
23. svibnja 2018. - 13:44

U Rogoznici je zadnjih dana zavladala panika. Naime, Visoki upravni sud RH napravio je presedan i zbog proceduralnih pogrešaka stavio je izvan snage temeljni Prostorni plan uređenja Općine Rogoznica iz 2009. godine.

Presudu je potpisala predsjednica sudskog vijeća Ana Berlengi Fellner, očito ne mareći puno što je tim činom praktički zaustavljen život jedne općine, a u pitanje je dovedena ispravnost stotine izdanih građevinskih dozvola i tisuće akata o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Franjo Jeraj iz Požege, koji je sve ovo i pokrenuo, zatražio je od Visokog upravnog suda da provjeri proceduru donošenja, žalio se još na čitav niz nepravilnosti u uvjetima gradnje, međutim sudskom vijeću bilo je presudno što je objava o javnoj raspravi kasnila čak 18 dana, pa nije ispoštovan zakonski rok o tridesetodnevnom trajanju javnog uvida i javne rasprave.

– Mi smo na vrijeme poslali objave u Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije i u Slobodnu Dalmaciju. U "Slobodnoj" je objava izišla u roku, a u službenom glasilu očito su zanemarili rokove na našu štetu. Dosta čekamo na objave pojedinih općinskih akata, stoga namjeravamo izdavati vlastito službeno glasilo kako nam se ovakve stvari u budućnosti ne bi događale. Inače, po Prostornom planu iz 2009. godine odavno ne postupamo. U tijeku su bile već šeste izmjene i dopune PPU-a. Znam da će ova odluka Upravnog suda uznemiriti ljude, međutim problem će se riješiti tijekom ljeta – optimistično kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.


Anulirane dopune


A panika je velika jer stavljanjem izvan snage temeljnog PPU-a iz 2009. godine anulirane su i sve izmjene i dopune prostornoplanske dokumentacije i svi doneseni urbanistički planovi uređenja turističkih zona, pa stoga i sve izdane građevinske dozvole i svi akti o legalizaciji tisuće bespravno izgrađenih kuća. Rogoznička ispostava za izdavanje građevinskih dozvola trenutačno ne može zaprimiti ni jedan novi predmet.



– U općini smo zatečeni tom presudom, na sreću dobili smo tumačenje iz Ministarstva graditeljstva i već ovih dana objavit ćemo javnu raspravu, a naš temeljni plan bit će pete izmjene i dopune, koje smo prihvatili koncem prošle godine. Tijekom ljeta održat će se javni uvid i javno izlaganje, plan bi trebao biti prihvaćen u rujnu, a pokrenute šeste izmjene PPU-a po novom bit će zapravo prve izmjene nove planske regulative – rekla je načelnica Sandra Jakelić.

Petim izmjenama i dopunama koje postaju nacrt novoga generalnog PPU-a ne mijenjaju se granice obuhvata građevinskog područja, nego se planskim rješenjima osigurava izgradnja osnovne infrastrukture. Planirane su prometne površine unutar građevinskih područja kako bi se osigurao pristup do građevinske čestice, odnosno zgrade, te polaganja podzemne infrastrukture. Detaljnije se propisuju i uvjeti za osiguranje pristupa do svake građevinske čestice vodeći računa o stanju u prostoru i vlasničkim odnosima, odnosno mogućnosti provedbe, pojednostavljeno, nije moguće dobiti građevinsku dozvolu ako do parcele ne vodi put. Tim izmjenama, a zakonodavac je to dopustio, željela se izbjeći skupa izrada desetaka urbanističkih planova uređenja koji bi trebali pokriti cjelokupno područje općine Rogoznica.


Ukinuli krivi plan


Svi koji dobro poznaju prostorne probleme Općine Rogoznica, borbu s bespravnom gradnjom, zlokobne kampanje rušenja ondašnje ministrice Marine Matulović-Dropulić, ne mogu se načuditi odluci Visokog upravnog suda. Ukinuli su, kažu, krivi plan koji je davno pregazilo vrijeme, taj PPU je praktički stavljen izvan snage nakon donošenja Zakona o općoj legalizaciji ministrice Anke Mrak-Taritaš. Mnogi upozoravaju kako je trebalo ukinuti pojedine izmjene i dopune PPU-a u kojima je, primjerice, u građevinsko područje, odnosno turističku zonu Karaula, stavljeno čak 26 tisuća kvadrata borove šume Kopara; mnogi imaju zamjerke i čudne građevinske oaze kilometrima udaljene od prvog naselja, dozvoljeno etažiranje u turističkim zonama i još mnogo toga...

Inače, taj PPU iz 2009. godine usvojen je tada doslovno u pet do dvanaest. Ministrica Marina Matulović-Drpulić "parafirala" ga je netom pred raspuštanje Općinskog vijeća zbog lokalnih izbora. Stupanjem na snagu tog PPU-a spašeno je 2500 bespravno izgrađenih kuća, a mogućnost legalizacije dobila su 1183 objekta izgrađena na prostorima protivnim namjeni: zelenim i šumskim površinama, bivšim turističkim zonama i na uskoj, zaštićenoj obalnoj crti. Samo desetak objekata ostalo je izvan obuhvata tog plana, a ponovna gradnja omogućena je i na parcelama s kojih su bageri ministrice Marine Matulović-Dropulić "pomeli" nelegalno izgrađene kuće i nepodobne lokalne političare.

Inače, do te sudbonosne 2009. godine, kada je Prostorni plan konačno usvojen, rogoznička prostornoplanska dokumentacija izrađivala se punih 11 godina. Splitski "Urbos" izradio je čak 17 verzija tekstualnog dijela PPU-a, za izradu Plana do 2009. godine potrošeno je čak milijun proračunskih kuna. Dok se Plan izrađivao, bespravna gradnja pojela je najvrjedniji obalni prostor, a bageri ministrice Dropulić u dva navrata, 2004. i 2006. godine, selektivno su srušili stotinjak objekata.

20. travanj 2024 00:02