StoryEditorOCM
ŽupanijaIz europskih fondova

Za drnišku prirodnu baštinu stiže 5,6 milijuna kuna: Do kraja 2019. godine planira se uređenje pješačko-biciklističke staze Promina i uređenje hostela u staroj školi u Bogatićima Miljevačkim

Piše Matilda Jelčić Stojaković
21. svibnja 2018. - 15:38

Gradu Drnišu odobreno je iz EU fondova četiri milijuna i 765 tisuća kuna nepovratnih sredstava za financiranje projekta "Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000".

Ukupna vrijednost projekta je 5.606.793 kune. U sklopu tog projekta do kraja 2019. godine planira se uređenje pješačko-biciklističke staze Promina u dužini od šest kilometara te postavljanje signalizacije i urbane opreme cijelom dužinom staze, uređenje hostela u staroj školi u Bogatićima Miljevačkim za smještaj 20 osoba, kao i nabava još dva terminala za iznajmljivanje bicikala, i to četiri brdska i osam električnih.


Suhozidi, bunje...


Osim infrastrukturnih aktivnosti, projektom su planirane i brojne edukativno-informativne aktivnosti, poput izrada aplikacija, interaktivnih slikovnica na temu očuvanja prirodne baštine i zaštite okoliša, edukativne radionice za djecu na temu održivog razvoja prirodne baštine, volonterske radionice gradnje suhozida, pastirskih koliba – bunja i obnove "guvna", radionice uređenja lokava i okoliša, te postavljanje kamenih klupa, izrade zajedničke web-stranice za sve pružatelje smještajnih i ugostiteljskih usluga na drniškom području, postavljanje ploča, oznaka, te brojne ostale promotivne i informativne aktivnosti.

Cilj je ovog projektnog prijedloga da se valorizacijom prirodne baštine poveća broj posjetitelja u Drnišu i lokalitetima pod zaštitom ekološke mreže Natura 2000, odnosno njihova potrošnja na ovom području, koja bi za rezultat imala razvoj i povećanje gospodarskih aktivnosti lokalnog stanovništva.


Organizirani posjeti


Osmišljavanjem posjetiteljskih sadržaja i definiranjem infrastrukture posjetitelja se usmjerava kroz prirodnu baštinu i potiče se organizirano posjećivanje s provođenjem pratećih edukativnih sadržaja.

Potpisivanje ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava planirano je u utorak 22. svibnja u Drnišu, kako je najavljeno, u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra Predraga Štromara, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabriele Žalac te ravnatelja SAFU-a Danijela Petrica. Tom prigodom u Drnišu će se potpisati ugovori za realizaciju projekata Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika.

20. travanj 2024 10:56