StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Po osmi put podigli Zelenu zastavu; Postali eko-škola osme generacije i osvojili zlatni certifikat

Piše Tekst i foto: Vedrana Stočić
17. svibnja 2018. - 20:39

Za Dan škole, na svečanoj akademiji, Osnovna škola Rogoznica, po osmi put podignula je Zelenu zastavu. Ušla je tako u eko-škole osme generacija i osvojila je zlatni certifikat.

Proteklih godina rogoznički osnovci i njihovi učitelji brinuli su se o okolišu, štedjeli su energiju i vodu... Nova Zelena zastava i zlatni status potvrda je da su to radili dobro i predano i stoga s pravom zaslužuju biti dio međunarodnog projekata «Eko-škole» utemeljenog još davne još 1981. godine pri Vijeću Europe. 

Inače, za Dan škole održan je bogat program, dodijeljene i nagrade međunarodnog natječaja „Povist mista moga“. Ove godine osnovci iz Hrvatske i šire natjecali su se u sklopu literarno-likovnih ogleda na temu –majstori/ majstorice svog zanata.
Povjerenstvo je nagradilo sljedeće radove: prvo nagrađeni rad je prozni ogled „Žnjidarica Lili“ – Verene Krastić iz osmog razreda OŠ Mate Balote iz Buja, a mentorica je bila Sonja Buljević.



Drugo nagrađeni rad je „Mlin ditinjstva“ učenice četvrtog razreda Karle Bušljeta iz OŠ Starigrad, Starigrad Paklenica, njena mentorica je Ljiljana Jović. Rad Antonija  Kinkela „Moj pranono je bilpaler“ iz šestog razreda OŠ Sveti Mate Viškovo prema sudu povjerenstva dobio je treću nagradu. Njegov mentor je Rene Poli.                                                        

Zbog iznimnog i jedinstvenog zavičajnog jezičnog izričaja, te osobite važnosti čuvanja od zaborava starih narodnih običaja i tradicije, pohvaljeno je još nekoliko radova. Nagrađene su i najbolje fotografije. Prvo mjesto pripalo je radu Ele Bukovac učenice osmog razreda „OŠ Mate Lovrak“ iz Zagreba, drugu nagradu dobila je Marija Živković, učenica šestog razreda OŠ Rogoznica, dok je treća nagrada dodijeljena Marijeti Katalinić, učenici četvrtog razreda iz OŠ Sveti Filip Jakov.

Dan škole obilježavan je cijeli tjedan. Prezentirano je nekoliko zanimljivih projekata između ostalog „Lipo naše more“, Kulturna baština Velike Britanije i dani Češke kulture.
 
 

18. travanj 2024 21:16