StoryEditorOCM
ŽupanijaReagirao i Pantovčak

U slučaj Stipe Huljeva čijem hotelu Općine Rogoznica onemogućuje pristup, umiješala se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Piše Vedrana Stočić
12. svibnja 2018. - 15:26

Općina Rogoznica iznajmljivanjem javne površine već godinama Stipi Huljevu zatvara put do hotelskog objekta. Prije petnaestak dana priča je objavljena u Slobodnoj Dalmaciji, međutim, kako tvrdi Huljev, problem ne da nije riješen, već je eskalirao.

- Iako su me u općini uvjeravali da će na tom štekatu biti samo dva visoka stola bez stolica, ispred mog objekta postavljeni su stolovi i stolice tako da je sada upitan i put od pedesetak centimetara koji inače prolazi preko palme, koju moju gosti moraju preskakati da bi ušli u hotel - ogorčeno kaže Huljev.

U njegovom slučaju zakazale se sve instance lokalnih i regionalnih vlasti, stoga je bio je prisiljen, kaže, obratiti se predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović.

Ured predsjednice reagirao je brzo. Zbog postojane sumnje da je došlo do ozbiljne povrede materijalnih prava, iz Ureda je zatražen od Ministarstva uprave i ministra Lovre Kuščevića nadzor nad zakonitošću rada Općine Rogoznica. Traži se također da se o utvrđenom obavijesti Stipe Huljev, ali i Ured predsjednice.

- Očito je da rogoznička općinska vlast ne poštuje pravednu tržišnu utakmicu i da svi poduzetnici ne rade pod istim uvjetima, nažalost ima jednakijih. Općina Rogoznica svojim odlukama šteti malim obrtnicima i glavni je generator nereda na javnim površinama. Već četiri godine mome malom obiteljskom hotelu, uređenom u zgradi staroj više stoljeća, u prvom redu do mora, nije osiguran put. Prije investicije i otvaranja objekta tražili smo i dobili službenu potvrdu načelnice Sandre Jakelić da će nam prilaz biti omogućen, inače se ne bismo upustili u tu investiciju i uložili životnu ušteđevinu od 40 godina rada u ugostiteljstvu mojih roditelja i nešto manje moga rada. Moram li sve prodati i otići ili da se nastavim boriti ma kako teško bilo, a uistinu je teško jer već sam imao brojne neugodnosti - jada nam se Stipe Huljev, vlasnik malog hotela "Guest house Jere".

Godinama su ispred svojeg obiteljskog hotela imali izloženu čitavu paletu plažnih rekvizita i drugih drangulija koje su im zatvarale put do objekta. Ponavlja da sporni objekt koji im ometa prolaz nije imao vrata na toj strani kuće, kasnije su vlasnici otvorili dodatni ulaz te neovlašteno betonirali javnu površinu i pretvorili je u terasu.

- Do otvaranja našeg objekta taj prostor je bio štand za plažne rekvizite, kasnije je bio prazan, ali su terasa i željezna konstrukcija s tendom i dalje ostali. Ove godine neovlašteno je postavljen limeni krov koji kvari vizuru i onemogućava pogled. Gosti mi do hotela moraju prolaziti kroz svojevrsni tunel, preko tuđeg štekata, što je vrlo neugodno - kaže Huljev.

Rogoznička načelnica Sandra Jakelić uvjerava da Stipe Huljev mora imati i ima nesmetani put do hotela, a fast food za kebab ima pravo samo na dva visoka stola uz zid, i to bez stolica. Postavljeno će biti uklonjeno.

Stipe Huljev ne vjeruje, kako nam kazuje, ni načelnici ni općinskoj administraciji. Za samo dva visoka stola bez stolica, tvrdi Huljev, ne treba im nastrešnica veća od betonirane javne površine.

- Nisam jedini rogoznički ugostitelj koji ima primjedbe na postupke i odluke lokalne vlasti. Tražimo donošenje odluka i propisa koji neće narušavati pošteno tržišno nadmetanje i koje će uvesti red na javnim površinama. Postupanjem općinske administracije očito sam proglašen poduzetnikom drugog reda i zbog toga ću zatražiti zaštitu na nadležnim sudovima, ali i od tijela javne vlasti koje kontroliraju zakonitu i pravednu tržišnu utakmicu - zaključuje Stipe Huljev.
 

19. travanj 2024 02:31