StoryEditorOCM
ŽupanijaGospodarski forum u Oklaju

Veliki planovi u Promini, ali kako zaustaviti depopulaciju: Podatak o samo 23 nezaposlene osobe govori o središnjem prominskom problemu, pa se može dogoditi da se na novim gospodarskim projektima neće imati tko zaposliti

Piše Matilda Jelčić Stojaković
27. travnja 2018. - 20:56

'Prostornoplanskim izmjenama Općina Promina otvorila je vrata investitorima, odredila smjernice razvoja, od gospodarskih zona, zaštite kulturno-povijesne baštine do daljnjeg unapređenja infrastrukturnih objekata u svih 11 naselja. Ujedno uspješno aplicirajući na novac koji se nudi lokalnim zajednicama, što je u prva četiri mjeseca ove godine već rezultiralo investicijom od 11 milijuna i 300.000 kuna', kazao je uvodno, otvarajući danas 2. gospodarski forum Općine Promina, načelnik Tihomir Budanko.

Forum, koji je okupio osamdesetak sudionika i gostiju, održan je s ciljem predstavljanja nove općinske razvoje strategije do 2021. godine, ali i kako bi rezimirao sve što je učinjeno u zadnje četiri godine od održavanja prvog foruma na istu temu "Gospodarski razvoj općine Promina".



Središnje odrednice razvoja i dalje su eksploatacija mineralnih sirovina, očuvanje okoliša u okruženju NP "Krka", iskorištavanje velikih zaliha pitke vode, njegovanje tradicijske proizvodnje i prerade hrane i vina te razvoj ruralnog i aktivnog turizma.

Daljnji razvoj turizma kao okosnice gospodarskog napretka prominskog kraja uvelike će ovisiti o očuvanom i saniranom krajobrazu, istaknuto je.

Nužno je stvoriti preduvjete i za sanaciju iskopa nekadašnjeg boksitnog rudnika.



Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić najavio je natječaj za sortirnice otpada, koji će biti raspisan do kraja svibnja. Istaknuo je i kako su u pripremi izmjene zakonskih okvira kojima bi se definirala procedura kojom će se zemljište u vlasništvu države dodjeljivati investitorima za ulaganja u obnovljive izvore energije, što posebice zanima potencijalne ulagače u solarne panele na području Promine.

Iz šibenskog "Vodovoda i odvodnje", koji je nositelj vodoopskrbe na ovom području, ističu potrebu izgradnje vodovoda za četiri naselja te rekonstrukciju cjelokupne vodovodne mreže, za što će biti potrebna i pomoć države.

Dobra vijest je da će područje općine Promina najvjerojatnije biti očišćeno od minskih polja u ovoj godini te da je samo 23 nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje. Međutim, ovaj podatak zapravo govori o središnjem prominskom problemu, depopulaciji, nepovoljnoj dobnoj i kvalifikacijskoj strukturi, pa se može dogoditi da se na novim gospodarskim projektima neće imati tko zaposliti.



Skupu je nazočio i župan šibensko-kninski Goran Pauk.

- Teme su životne i bitne i ovakav način njihova isticanja uvijek da rezultate. Kamenolomi, boksitne jame i turistička zona tri su jako bitne teme za ovo područje i važno je sve pomno uplanirati i ucrtati. Stalno tražimo balans kako zaštititi ono što trebamo, a da ne kočimo razvoj - kazao je župan Goran Pauk.

24. travanj 2024 20:07