StoryEditorOCM
ŽupanijaMinistar posjetio male primoštenske informatičare

Marko Pavić upoznao se s djecom koja su i britanskog veleposlanika učila programiranju

Piše i snimila: Vedrana Stočić
27. travnja 2018. - 20:37

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić održao je obećanje koje je najavio na predstavljanju projekta  Hrvatska stvara i u petak je našao vremena za posjet malim programerima u Osnovnoj školi Primošten. Prva je to osnova škola na području Dalmacije koja je prošle godine uvela međunarodni izvannastavni program Code Club, a mogu se pohvaliti da su čak i britanskog veleposlanika učili programiranju. Osnovna škola Primošten jedina je od osnovnih škola na području Šibensko-kninske županije ušla u eksperimentalni program Škola za zivot".

-O vašim uspjesima u robotici na Svjetskom prvenstvu u Šangaju upoznao me Kristijan Perković. Za vrijeme studiranja bavili smo se STEM vještinama i znanjem na raznim projektima, seminarima, uključivali se u rad udruga. To morate raditi i vi. Budite provokativni, vucite nas za rukav, uključujte se projekte, zabavljajte se stječući nova znanja... Imamo na raspolaganju čak 17 tisuća stipendija za STEM područje i nadamo se da će te  neki od vas biti korisnici tih stipendija- rekao je između ostalog primoštenskim osnovcima ministar Pavić, inače magistar fizike i oceanograf.

Ministar Pavić tijekom proteklih desetak godina intenzivno se bavio radom s djecom i popularizacijom znanosti, pokazao je veliko zanimanje za međunarodni izvannastavni program Code Club, radi se o besplatnoj nastavi iz programiranja koja se u obliku slobodne aktivnosti održava jednom tjedno tijekom cijele školske godine. Ona doprinosi pripremi učenika za tržište rada budućnosti, te ih potiče na izbor STEM zanimanja (science, technology, engineering, mathematics).

Kristijan Perković koji je ministra Pavića pozvao u posjet Osnovnoj školi Primošten je volonter-edukator i voditelj Code Cluba Primošten, te regionalni koordinator za Dalmaciju.

-Pokazali smo da se uz dobru volju, upornost i nešto podrške roditelja učenika, čak i u malom mjestu dalekom od metropole može ići u korak s najnaprednijim svjetskim gradovima. U Šibensko-kninskoj županiji već djeluju dva Code Cluba, po čemu je naša županija jedna od naprednijih u Hrvatskoj. Osim Code Cluba u okviru Osnovne škole Primošten, nedavno je i grad Šibenik dobio svoj prvi Code Club u sklopu Urbanog Centra Šibenik. Tu mali Primoštenci i Šibenčani jednom tjedno besplatno pohađaju radionice iz programskog jezika Scratch prilagođenog djeci rane dobi. Iako je Code Club nastao u Londonu mogu vam reći da imate bolju poduku od Britanaca koji tek sada ponovno uvode programiranje.- rekao je Kristijan Perković.

Inače Kristijan Perković pozvao je i ostale roditelje da se volonterski uključe u rad škole i prenesu neka svoja specifična znanja učenicima.
 

26. travanj 2024 21:59