StoryEditorOCM
ŽupanijaNešto je trulo

Uoči sezone zaratili vodička oporba i vlast: Vruje su plaža od zlata; prema izračunima oporbe ispada da će četvorni metar koštati 3000 eura!? Vladajući imaju drugu kalkulaciju

Piše Ante Talijaš
27. travnja 2018. - 16:04

Na novouređenoj vodičkoj plaži Vruje, otvorenoj u lipnju prošle godine, turisti će se i ovog ljeta kupati na vlastitu odgovornost, na što upozorava i tamo postavljena ploča.

U proteklih godinu dana, naime, nije realizirana druga faza projekta uređenja plaže, kako su to u lipnju prošle godine najavljivale bivša gradonačelnica Branka Juričev Martinčev i aktualna prva dama Vodica dr. Nelka Tomić. Kako su izostali planirani radovi druge faze ovoga projekta, tako plaža još nije ni mogla dobiti uporabnu dozvolu, pa je zato i dalje na snazi kupanje na vlastitu odgovornost.

Podsjetimo da je u radove prve faze uređenja plaže utrošeno 10 milijuna kuna. Obavljenom rekonstrukcijom, izgrađen je sustav zatvorene lagune i bazena, u kojima je navodno temperatura mora i do deset stupnjeva viša u odnosu na ostale gradske plaže, što je i jedinstven slučaj na Jadranu. Drugom fazom projekta predviđeno je popločavanje kompletnog plažnog prostora keramikom, uređenje vodoskoka, te postavljanje zaštitnih ograda na izgrađenim betonskim plažnim otočićima.

– Drugu fazu nismo uspjeli realizirati kako smo planirali, a to je do početka ove turističke sezone. Bili smo primorani poništiti raspisani javni natječaj za izvođača rada. Prvi ponuditelj umnogome je premašio vrijednost radova, koji su procijenjeni u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna, dok je drugi dostavio neurednu dokumentaciju o referencijama svoje građevinske tvrtke. Raspisivanje novog natječaja i njegova procedura iziskuju vrijeme, pa će radovi uslijediti najvjerojatnije nakon završetka turističke sezone – objasnio je ovaj zastoj Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i graditeljstvo.

Međutim, osim neuspjelog dovršetka uređenja, plaža Vruje postala je u Vodicama predmetom kritika i komentara na kavama i po društvenim mrežama brojnih građana Vodica. Zamjera se i upozorava na to da utrošenih 10 milijuna kuna u prvu fazu uređenja plaže znatno premašuje objektivnu vrijednost obavljenih radova.

Na posljednjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća Vodica vezanoj uz turizam, oporbeni vijećnik Liste našeg mista Ante Juričev Grgić upozorio je na neracionalno trošenje novca poreznih obveznika u uređenje plaže Vruje.

– Nešto je trulo u državi Danskoj. Ili da parafraziram ovu izreku – puno je toga trulog, mutnog i sumnjivog oko projekta uređenja plaže Vruje. U nekoliko smo navrata, kao oporbeni vijećnici na sjednicama Gradskog vijeća, tražili od relevantnih gradskih službi i pročelnika Lugovića da nam se da na uvid projekt i troškovnik plaže Vruje. Do danas nije udovoljeno našem zahtjevu. Nisam građevinar, a građevinski stručnjaci s kojima sam razgovarao procijenili su da se cijeli projekt mogao realizirati za četvrtinu tog iznosa – kazao nam je Ante Juričev Grgić.

Prema izračunima, dodao je Juričev Grgić, ako se podijeli kvadratura novouređenog plažnog prostora i onoga koji se još planira u daljnjim fazama, ispada da će četvorni metar koštati 3000 eura.

– Tri tisuće eura iznosi četvorni metar najluksuznijeg, "pozlaćenog" stana na nekoj od najatraktivnijih mogućih lokacija. Jer kad govorimo o kvadraturi novouređenog prostora na plaži Vruje, onda ona ne premašuje tisuću kvadrata A što je to napravljeno? Potrošeno je nešto armiranog betona na morskom dijelu i nasut je šljunak na kopnenom dijelu – ustvrdio je vijećnik Ante Juričev Grgić, inače tenor popularne vodičke klape "Bunari".

No, kad smo upitali pročelnika Marka Lugovića o cijeni kvadrata uređenja plaže, on nam je iznio drugačiju računicu.
– U dvije faze ukupno će se potrošiti oko 15 milijuna kuna. Taj iznos treba podijeliti s 3000 kvadrata morskog i kopnenog dijela koji su obuhvaćeni projektom, pa ćete dobiti cijenu kvadrata – odgovorio nam je Marko Lugović.

Računali smo i dobili 5000 kuna po kvadratu.


U dvije faze ukupno će se potrošiti oko 15 milijuna kuna. Taj iznos treba podijeliti s 3000 kvadrata morskog i kopnenog dijela koji su obuhvaćeni projektom, pa ćete dobiti cijenu kvadrata – odgovara pročelnik Marko Lugović

19. travanj 2024 04:54