StoryEditorOCM
ŽupanijaBlokada štekatom

Stipe Huljev iz Rogoznice ljut na Općinu: Gosti mi ko majmuni preko palme moraju ulaziti u hotel!

Piše Vedrana Stočić
26. travnja 2018. - 16:35

Nepravilnim i nepromišljenim radom i odlukama Općina Rogoznica šteti malim obrtnicima i glavni je generator nerada na javnim površinama. Već četiri godine vodimo mali obiteljski hotel, uređen u zgradi staroj više stoljeća, nalazi se u prvom redu do mora, a još nemamo osiguran pristup zgradi – ogorčeno nam kaže Stipe Huljev, vlasnik malog hotela "Guest house Jere".

– Prije pokretanja investicije i otvaranja objekta tražili smo i dobili službenu potvrdu načelnice općine Sandre Jakelić da će nam prilaz biti omogućen, ali ni nakon bezbroj urgiranja, prilaza još nemamo. Obraćali smo se i drugim nadležnim županijskim i državnim institucijama, međutim svi su nam odgovorili da je to isključivo u nadležnosti lokalne samouprave. Preostalo nam je tek da svoj problem iznesemo javno i upozorimo kako se u Općini Rogoznica tretiraju poduzetnici i mali obrtnici koji desetljećima s puno odricanja i rada unaprjeđuju turističku ponudu i pune općinski proračun – ističe Huljev.



Godinama su ispred svojeg obiteljskog hotela i pokraj restorana koji njegov otac i on drže već četrdeset godina trpjeli čitavu paletu plažnih rekvizita i ostalih "drangulija" koje su im zatvarale put do objekta, a zauzimali su čak i dio prometnice. Strahuju da im se nešto slično opet ne dogodi jer su im kod prvog mjerenja općinski službenici, bez ikakve obavijesti, ostavili prolaz od svega dvadesetak centimetara. Tek nakon prigovora prilaz im je proširen na oko pola metra i, da stvar bude bizarnija, kaže Huljev, većim dijelom prolazi – preko palme!

– Sporni objekt, koji ometa naš prolaz, nije imao vrata na toj strani kuće, poslije su vlasnici otvorili dodatni ulaz te neovlašteno betonirali javnu površinu i pretvorili je u terasu. Do otvaranja našeg objekta taj prostor je dan u najam kao štand, kasnije je bio prazan, ali su terasa i željezna konstrukcija s tendom i dalje ostale. Ove godine neovlašteno je postavljen limeni krov koji ne samo da kvari vizuru i onemogućava pogled, nego, kada puše vjetar i pada kiša, proizvodi buku i izaziva nezadovoljstvo gostiju. Prije nekoliko dana smo doznali da se prostor zajedno s javnom površinom, a koja je u naravi naš put, daje u zakup i morali smo reagirati. Na sreću, iza nas su stali i kolege ugostitelji, Udruženje obrtnika Šibenik i predsjednik Udruženja Ante Radić. Nelojalna konkurencija, nered u prostoru i nepotizam silno štete ugostiteljima koji rade desetljećima – ističe Stipe Huljev.

Rogoznička načelnica Sandra Jakelić smiruje napetost.
– Stipe Huljev mora imati nesmetan put do kuće, nikako ne preko palme. Službeno još nitko od Općine nije zatražio najam te javne površine, međutim znamo da se prostor iznajmio za nekakav fast food i da uz objekt imaju pravo staviti tek dva visoka stola bez stolica – objašnjava načelnica Jakelić.



Riječi rogozničke načelnice sigurno neće umiriti Stipu Huljeva. Rogoznički ugostitelji imaju čitav niz primjedbi na rad lokalnih vlasti. Oni traže, ističe Stipe Huljev, "uvođenje reda i donošenje odluka i propisa koje nikog neće stavljati u neravnopravan položaj".

– U obnovu stare kamene kuće i uređenje hotela uložili smo dugogodišnju zaradu, a zbog letećih ugostitelja koji u Rogoznicu dođu na dva mjeseca i ne ulažu ništa gubimo goste i volju za daljnjim investiranjem u kvalitetu koja je jedini jamac da će se gost vratiti ponovno – naglašava Huljev.

Rogoznička riva zatrpana je inače štekatima i štandovima i na čitavoj svojoj dužini gotovo da nema nogostupa. Potražnja za dodatnim prostorom i stolom više svake godine je sve izraženija. I na Općinskom vijeću je upozoreno da su na najužem dijelu rive postavljene drvene barake za prodaju ljetnih rekvizita, tako da invalidi u kolicima i majke s bebama moraju voziti po kolniku, što je neprihvatljivo i nehumano. Štekati, štandovi i drvene kućice, slažu se i ugostitelji, ne bi smjeli biti na javnim prolazima i nogostupima.

– Svi imaju pravo na nesmetan put do svog objekta i svoje kuće – zaključuje Stipe Huljev.

22. travanj 2024 13:30