StoryEditorOCM
ŽupanijaJurjevdan

Proslavljen Dan općine i blagdan sveca zaštitnika: Sveti Jure, napravio si čudo u Pirovcu (FOTO)

24. travnja 2018. - 11:08

Do kraja ove godine planiramo izgradnju druge faze plaže Lolić te postavljanje novoga pontonskog valobrana kojim će se osigurati novi vezovi i luka štititi od juga. Ugovor je već potpisan. Čekamo izvođača. U planu je usvajanje Prostornog plana i nastavak uređenja društvenih domova u Putičanju i Kašiću. Ove godine kupit ćemo terene za izgradnju novoga dječjeg igrališta i pročistača za projekt Aglomeracije Pirovac – Tisno – Jezera. Samo za ove dvije nekretnine izdvojit ćemo gotovo tri milijuna kuna, što dovoljno govori o važnosti tih projekata. U prostoru se kod ovih projekata, istina, neće vidjeti teški strojevi, ali ćemo stvoriti pretpostavke za realizaciju kapitalnih ulaganja. Očekujemo, također, izgradnju odmorišta Pirovac u Vrilu, projekta vrijednog 1,8 milijuna kuna za koji legalizaciju preuzimaju Hrvatske ceste, odmorišta Bristovac i odmorišta Vrućica. Ova će godina ostati zapamćena i po završetku uređenja Stare rive, ali i drugim manjim projektima koji pridonose rastu i razvitku pirovačke općine. Najavio je to Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac, na svečanoj akademiji u povodu Dana općine Pirovac i blagdana sv. Jurja, pirovačkog nebeskog zaštitnika.

Na svečanosti kojoj su, uz vijećnike i građane, prisustvovali i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Franko Vidović, saborski zastupnik, Goran Pauk, šibensko-kninski župan, te brojni predstavnici gradova i općina Šibensko-kninske županije, ali i jedinica lokalne samouprave s kojima Pirovac godinama prijateljuje, Gulam je podsjetio i na realizirane projekte i ostvarene rezultate općinske vlasti između dva Jurjevdana.

Pirovačka komunalna tvrtka, kazao je, uz ostalo, ostvarila je dobit oko 80 tisuća kuna. Prihodi su narasli na 3,4 milijuna kuna što je u usporedbi s 2016. godinom rast oko 200 tisuća kuna. Pirovac je u turističkom sektoru dosegao 400 tisuća noćenja, dvostruko više u usporedbi s 2013. godinom, a financijski pokazatelji prihoda i rashoda ukazuju na to da je pirovačka općina prošle godine raspolagala s 11 milijuna kuna, a u ovu godinu ušla zabilježivši višak od 1,8 milijuna kuna.

– To je rast od 9,5 posto u odnosu na 2016. godinu, a nakon rebalansa predviđeni proračun za ovu godinu je oko 12 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo, s obzirom na trenutno aplicirane projekte, realizirati i puno više od toga – obećao je Gulam.

U prigodnom obraćanju nazočnima župan Pauk istaknuo je kako Šibensko-kninska županija podržava sve pirovačke i projekte drugih sredina koji teže ravnomjernijem razvoju županije i dokaz su, kako je rekao, sinergije lokalnih struktura i države te umijeća povlačenja europskih sredstava koja su na dohvat ruke.

– Ogroman je benifit našeg ulaska u Europu i moramo ga osvjetljavati svakog dana jer smo skloni teškim temama zamagliti one koje su dobre, a dobro je to što u RH od svih investicija u javnom sektoru, 80 posto njih se financira europskim novcem – kazao je Pauk, spomenuvši primjer cjelovita sustava gospodarenja otpadom.

– Pretovarna stanica je zgotovljena prošle godine. Sad bi uporabnom dozvolom trebala biti puštena u rad. To je još jedan korak dalje prema ostvarivanju onoga što smo, razvijajući taj sustav, obećavali našim građanima – istu cijenu otpada bez obzira na kojem kraju županije se prikupljao i dovozio do centra.

Čestitao je Pirovčanima na realizaciji marine kao kvalitetna turističkog sadržaja u srcu mjesta te istaknuo značaj projekta aglomeracije Pirovac – Tisno – Jezera jer je, obrazložio je, bez odvodnje teško realizirati kvalitetne dosege u turizmu.

– To su nam krucijalni projekti. Ljudi ih ne vide jer se milijunske investicije događaju ispod zemlje, ali nam nema naprijed i s te strane drago mi je da se približavaju trenuci početka građenja – zaključio je Pauk.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar prvi se put našao na svečanoj akademiji u povodu dana jedne općine ili grada koji se ne nalazi na kontinentu, a u Pirovcu, priznao je, ljetovao je prije 35 godina da bi ga danas jedva prepoznao. Pirovčanima je preporučio što kvalitetniju pripremu turističke sezone komunalnom i društvenom strukturom, obećavši pritom načelniku i njegovim suradnicima pomoć Vlade, otvorena vrata ministarstva kojemu je na čelu, ali i svih drugih ministarstava.

– Izmjene odredbi zakona po kojima se distribuira porez na dohodak znače da ćete ove godine uprihoditi značajna sredstva u svom proračunu. To vas obvezuje da svojim građanima, Pirovčanima, osigurate komunalnu i društvenu infrastrukturu koja im je stvarno potrebna.

Što se tiče drugih pomoći države, Štromar je kazao kako će se Pirovac koji se prijavio na natječaj, po donošenju odluke, zasigurno naći među dobitnicima pomoći Vlade za male komunalne objekte i infrastrukturne projekte.

– Više sredstava vama i nije potrebno imajući u vidu aplikacije na razne EU fondove, posao koji jako dobro radite. Bitno je da u svom proračunu možete osigurati traženi postotak za participiranje u velikim investicijama.

Dotaknuo se i projekta aglomeracije koji će nakon nekoliko godina Pirovcu značiti mnogo.
– Zaštitit ćemo, tako, i naše vode, kako podzemne tako i more, a to je ekološki zadatak kojim ćemo našoj djeci i idućim pokoljenjima ostaviti neprocjenjivo bogatstvo na raspolaganje i gospodarenje – poručio je Štromar, najavivši dolazak i iduće godine zbog "provjere" koliko je obećanih projekata u Pirovcu doista i ostvareno.

Na svečanoj akademiji, inače, nastupio je Puhački orkestar "Pirovac", a velikim pljeskom nagrađena je i mlada šibenska ženska klapa "Gimnazijalke".


DOBITNICI PRIZNANJA
Oni su ponos mjesta

Na svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja općine Pirovac ovogodišnjim laureatima. Za izniman dugogodišnji doprinos u turističkoj i kulturnoj promociji Pirovca, Nagrada općine Pirovac postumno je pripala Borislavu Čubriću. Pokojni Čubrić dugi je niz godina, sve do svoje iznenadne smrti prošle godine, sudjelovao u organizaciji i vođenju brojnih kulturnih događanja. Istaknuo se u svojoj sredini kao profesionalac u turizmu, ali i kao predani volonter. Značajan dio svog radnog stvaralaštva posvetio je i sportskom novinarstvu.

Plakete općine Pirovac pripale su Tonćiju Garofuliću, članu Puhačkog orkestra "Pirovac" (za predani dugogodišnji rad u kulturnom stvaralaštvu, Kreši Peteku, uspješnom poduzetniku iz Ivanić-Grada koji godinama ljetuje u Pirovcu, sponzorira i podupire rad Puhačkog orkestra "Pirovac" (za osobit doprinos i nesebičnu pomoć u unaprjeđenju pirovačkog kulturnog stvaralaštva), sestrama Mariji Vlahov i Zdenki Gal, članicama Pjevačkog zbora "Sveti Juraj" iz Pirovca (za predani dugogodišnji rad u kulturnom stvaralaštvu), Joži Černoši, slovenskom državljaninu i pioniru pirovačkog turizma (za doprinos u razvoju društvenih odnosa i turističkoj promociji Pirovca) te Luani Božac, učenici 3. razreda Osnovne škole "Pirovac" i jednoj od najtrofejnijih članica Karate škole Pirovac (za postignute uspješne rezultate u karate sportu). U ime nagrađenih zahvalio se laureat Joža Černoša.


Možemo bolje i više
U posljednjih nekoliko godina svjedočimo mnogim pozitivnim promjenama koje nam se događaju na svakom koraku u prostoru naše općine u cjelini, a Pirovac kao njezino središte dobiva novu prostornu vizuru. Da se ide u dobrom pravcu govore i brojni pozitivni osvrti naših gostiju koji nas u posljednje vrijeme posjećuju tijekom cijele godine. Da li se može bolje i više? Entuzijazam, energija i znanje koje posjeduju naši mladi čelnici ulijevaju nam povjerenje i daju nadu da oni to mogu bez obzira na izazove koji stoje pred njima i svima nama – kazao je u pozdravnoj riječi Zvonimir Dobrović, predsjednik pirovačkog Općinskog vijeća.

25. travanj 2024 03:20