StoryEditorOCM
ŽupanijaDobili 120 tisuća eura

Šibensko- kninska Lučka uprava vjeruje da ne radi na projektu koji će ostati mrtvo slovo na papiru; Kako oživjeti željeznicu?

20. travnja 2018. - 15:31

Lučka uprava Šibensko-kninske županije sudjeluje u europskom projektu ISTEN – Integrirani i održivi transport u efikasnoj mreži, a odnosi se na Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje (ADRION) sedam partnerskih zemalja: Albanije, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Uz pomoć najšireg kruga sudionika, među kojima je primjerice, Veleučilište u Šibeniku i njihovih prijedloga, LU ŠKŽ izradit će do kraja studenoga 2019. Akcijski plan za bolju transportnu i energetsku povezanost lokalnog županijskog područja s ostalima iz regije, o čemu su na predstavljanju projekta u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" govorili župan Goran Pauk i Željko Dulibić, ravnatelj LU ŠKŽ.

-Ovaj projekt trebao bi poslužiti boljoj integraciji zemalja članica EU s nečlanicama a cilj mu je provođenje Strategije Jadransko-jonske regije, odnosno nekih njezinih mjera. Županijska lučka uprava pripremit će Akcijski plan tako da se naposljetku, jača pomorska sigurnost, razvija sustav luka i jača intermodalna veza sa zaleđem, istakao je župan Pauk.

Lučkoj upravi ŠKŽ je za izradu Akcijskog plana namijenjeno oko 120 tisuća eura unutar projekta ISTEN vrijednog 1,1 milijun, a na natječaju za projekt prošli su zajedno s 34 kandidata od ukupno 300 prijavljenih.

-Željeznica je jedan od prioriteta u povezivanju kroz ovaj projekt, konkretno Unska i Lička pruga koje su važne našem području, a gotovo da ih nitko više ne spominje, kazao je Željko Dulibić uz napomenu da je konkretni projekt veći od potreba i interesa posla koji obavljaju u ŽLU, no i ta je institucija dio integriranog procesa unutar Jadransko-jonskog povezivanja. Nakon dovršetka projekta ISTEN nastat će baza vrijednih podataka, a tek po završetku projekta i nakon što se provede analiza bit će poznato koji će dijelovi Akcijskog plana ŠKŽ u nastajanju biti uvršetni u konačnu strategiju.

-U svakom slučaju, ne radimo na materijalu koji će ostati jedino na papiru, nego će sutra poslužiti da iz toga proizađu neki veći projekti na šibensko-kninskom području, zaključio je Željko Dulibić.

26. travanj 2024 04:53