StoryEditorOCM
ŽupanijaČetiri desetljeća razbijaju tamu

Dalmatinske igre slijepih održane u Vodicama

Piše Katarina Rudan
10. travnja 2018. - 11:50

Tridesetak slijepih i slabovidnih osoba iz četiri dalmatinske županije okupili su se u Vodicama na tradicionalnim Dalmatinskim igrama slijepih. Domaćinstvo igara svake godine prelazi iz županije u županiju, od Dubrovnika, preko Splita i Šibenika do Zadra. Tako je ove godine red došao na Udrugu slijepih Šibensko-kninske županije, koji su se pokazali dobrim domaćinom.

- Za nama je više od 40 godina natjecanja i druženja, a oni s najboljim rezultatima odlaze na državno natjecanje. Nekada je bilo više disciplina, a sad su to natjecanja u tri discipline: zvučni pikado za slijepe, zvučni pikado za slabovidne i šah za slijepe i slabovidne. Uz ovaj natjecateljski dio ne manje važno je druženje, međusobna razmjena mišljenja, viđenje problema slijepih u svakodnevnom životu i iznalaženja rješenja problema.



Kao i svake godine, iskoristimo priliku za odlazak svih sudionika igara na zajednički izlet kako bismo naše prijatelje iz drugih županija upoznali s ljepotama i znamenitostima našeg kraja. Ove godine organizirali smo izlet na Prvić i posjetili muzej Fausta Vrančića. S obzirom na to da je izložene predmete dozvoljeno dirati, slijepi su opipom mogli doživjeti Faustova djela - rekao nam je Darko Juras, tajnik šibensko-kninske Udruge slijepih.

Kad se radi o sportskim rezultatima, i gosti i domaćini su se zdušno nadmetali, ali su se odličja ipak rasporedila i otišla u sve četiri županije.

U županiji domaćinu su ostala dva. Predsjednik Udruge Joso Bagić osvojio je 2. mjesto u kategoriji pikado za slijepe, a Čedo Todorović treće u kategoriji za slabovidne osobe. Sve se odvijalo na jednoj lokaciji, u jednom vodičkom hotelu, zbog čega su Šibenčani dobili pohvale gostiju. Održana je i svečana večera, a bilo je i svirke i pjesme.



- Zahvaljujući našem zaposleniku, videćem pratitelju Karlu Orbaniću i njegovom bendu "Don Karlos" imali smo poprilično bučnu, ali ugodnu zabavu, što je naišlo na veliko oduševljenje naših prijatelja - rekao je Juras.

Šibensko-kninska druga slijepih trenutno broji oko 160 registriranih članova, uglavnom starije životne dobi. Pokriva područje cijele županije i nema podružnica u drugim gradovima i općinama. Ima vlastiti prostor u Zadarskoj ulici u Šibeniku, otvorena je svakog dana i tu se okupljaju njezini članovi provodeći vrijeme u druženju i igranju društvenih igara koje, s obzirom na stupanj sljepoće, mogu igrati.
 

19. travanj 2024 11:44