StoryEditorOCM
ŽupanijaCarstvo oldtimera

Stari ljepotani paradirali Rogoznicom i postrojili se u marini Frapa - među njima i Pašalićev Cadillac kojeg je nekoć vozio i Tito

Piše Napisala i snimila: Vedrana Stočić
2. travnja 2018. - 18:36

Za prvo izdanje manifestacije posvećene povijesnim vozilima pod nazivom "Uskrsni Oldtimer Promo Tour" i otvaranje oldtimer sezone - kolekcionarski časopis "Oldtimer Club" izabrao je Rogoznicu i rogozničku marinu Frapa. Uskrsni Oldtimer Promo Tour, ističe organizator, jedinstveni je iskustveni doživljaj jer umjesto kronometra u prvi plan stavlja baštinu autoinženjerstva i tehnologije, druženje i upoznavanje krajolika, posebice prekrasnih lokacija Rogoznice i Marine Frapa.



Na Uskrsni ponedjeljak Rogozničani i posjetitelji Marine Frapa mogli su uživati u razgledavanju ljepotana s "patinom" kao što su Rolls-Royce Silver Shadow, Cadillac Fleetwood Eldorado, Jaguar E-Type FHC, Maserati Quattroporte III, Gentry MG, Citroen DS 21, Triumph Spitfire, MG B, Mercedes... bilo je i vječnih Mini Morisa i sportskih Alfa Romea...



Ipak, neka vozla privukla su više pozornosti, što zbog neodoljivog izgleda ili zanimljive priče vezane za starog ljepotana. Cadillac Franje Pašalića svakako je na ovoj smotri bio jedn od najzanimljih oldtimera jer se u njemu svojedobno vozikao Josip Broz Tito. Pašalić ga posjeduje već tridesetak godina. I Rolls Royce iz 1975 godine Splićanina Ive Božikovića izazvao je veliko zanimalnje posjetitelja.



Englezi su od samog početka proizvodnje Rolls Royca željeli napraviti najbolje vozilo na svijetu i izbjeći masovnu proizvodnju, što potvrđuje, ističe Božiković, održavanje njegovog luksuznog oldtimera. Za storije vezane za njegov automobil, kaže, trebalo bi napisati debelu knjigu.



Rolls Royce svidio se novoj, mladoj zvijezdi Hajduka - Šanjolcu Borja Lopezu koji nam je rado pozirao. I nije bio jedina zvijezda, na ovom putovanju u prošlost.



U oldtimerima, očito, uživa i Tedi Spalato, a nije mu teško palo ni fotografiranje s brojnim obožavateljima. Iako ova manifestacija starih vozila nije imala natjecateljski karakter organizatori su ipak dodijelili nagrade i priznanja. Inače, partneri manifestacije u nagradama su Oldtimer Club, Croatia Sothebys International Realty, Diamond Centar Dubrovnik, a podjeljen je i pjenušac Frapa.

22. travanj 2024 18:14